Hyppää sisältöön

Hemminkisen neiti Punkaharjun hovikuvaajana

Valokuvaaja Anni Hemminkinen (1879–1966), Hemminkisen neiti, tunnettiin kiertävänä valokuvaajana Punkaharjulla. Anni ikuisti kuviinsa paikkakuntalaisia erityisesti harjualueella, Laukansaaressa, Tuunaansaaressa, Vaahersalossa, Pöllänsaaressa ja Punkasalmella. Usein kuvattavat poseerasivat ulkona, luonnon helmassa. Riihisaaressa avatussa näyttelyssä on esillä noin 50 valokuvaa, yhteensä 614 lasinegatiivin kokoelmasta.

Anni Hemminkinen oli kuvaustyöllään leipäänsä ansaitseva taitava ammattikuvaaja, joka kuvasi koko ihmiseloa laidasta laitaan. Kuvat ajoittuvat vuosille 1915–1950.  Annin kuvissa pääosassa on ihminen. Maisema ja ympäristö ovat vain puitteita kuvan ihmisille, kiinnekohtia mihin nämä ihmiset kuuluvat. Anni johdatti kuvattavansa ulos luontoon, ja antoi heidän asettua rennosti luonnollisiin asentoihin. Sadan vuoden ikäiset kuvat lumoavat yhä katsojan. Ura punkaharjulaisten hovikuvaajana loppui kotitalon ja kuvauskaluston paloon noin 1950-luvun alussa.

Anni Hemminkisen lasinegatiivit, joista näyttelyn kuvat on valittu, löytyivät kaksi kertaa. Ensimmäiset lasinegatiivit otti talteen alun perin rouva Helmi Kanerva punkaharjulaisen metsäteknikon talon aitan kivijalasta. Kanerva tallensi aktiivisesti kotiseutunsa historiaa, ja oli myös muuten hankkinut Hemminkisen negatiiveja. Vuonna 2010 Helmi Kanervan poika Nuutti Kanerva löysi edesmenneiden vanhempiensa eläkekodista osan näistä lasinegatiiveista. Vuonna 2015 hän aloitti negatiivien tunnistustyön. Sattumien ja etsintöjen jälkeen loputkin negatiivit löytyivät eläkekodin lisäksi Savonlinnan maakuntamuseosta.

Näyttelyn on tuottanut Suomen Metsämuseo Lusto osana Punkaharjun kulttuuriseura ry:n kolmivuotista Kotiseutuna kansallismaisema -hanketta (2017–2019), jota rahoittaa Piällysmies ry.
 

Ihmisiä harjulla – Punkaharjun hovikuvaaja Anni Hemminkinen, 5.9.–6.10.2019, Riihisaari – Saimaan luonto- ja museokeskus, Savonlinnan maakuntamuseo, Savonlinna.

Kuva: Anni Hemminkinen.