Itsenäistyvä Suomi -luentosarja Savonlinnassa vuonna 2017

Perjantaina 20. tammikuuta 2017

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi järjestetään Savonlinnassa korkeatasoinen kuuden luennon sarja, joka tarjoaa itäsavolaiselle yleisölle eturivin suomalaistutkijoiden näkemyksiä ja tulkintoja itsenäistymiseen johtaneista tapahtumista.

Luentosarjan avaa 7.2. professori emeritus Matti Klinge esitelmällään Leijona ja kaksipäinen kotka, Suomen suuriruhtinaskunnan asema Venäjän keisarikunnassa. Luentosarjan toisessa esitelmässä 7.3. dosentti Antti Kuusterä tarkastelee Suomen suuriruhtinaskunnan taloudellista ja teollista modernisaatiota 1800-luvun puolivälistä vuoteen 1917 asti. Kevään päättää 11.4. luento aiheenaan Suomi paikallisin silmin: 1800-luvun lopun Savonlinna ja nuori Aleks. Sikio. Filosofian tohtori Matti La Mela tuo paikallisen näkökulman itsenäistymisprosessiin ja kertoo savonlinnalaisen liike- ja pankkimiehen Aleksi Sikion elämänvaiheista.

Syyskauden avaa 5.9. dosentti Teemu Keskisarja esitelmällään suomalaisen sosialismin ja jääkäriliikkeen noususta. Professori Martti Häikiö puolestaan kertoo 3.10. Venäjän vuoden 1917 vallankumouksista ja Suomen itsenäistymiseen johtaneista prosesseista ja keskeisimmistä henkilöistä. Luentosarjan päättää 7.11. professori Markku Kangaspuron esitelmä Imperiumin pitkästä romahduksesta, jossa hän tarkastelee Venäjän keisarikunnasta irtautuneiden Baltian maiden ja Puolan itsenäistymisprosesseja ja vertailee niitä Suomeen.

Kevätkauden luennot järjestetään Riihisaaressa, Savonlinnan maakuntamuseossa, ja syyskauden esitelmät Olavinlinnassa. Luennot alkavat klo 18.00 ja ne ovat maksuttomia ja kaikille kiinnostuneille avoimia.

Ohjelman on koonnut dosentti Jyrki Paaskoski ja vastaavana järjestäjänä toimii Savonlinnan kesäyliopiston, Olavinlinnan / Museoviraston, Savonlinnan maakuntamuseon ja Pyhän Olavin Kilta ry:n muodostama työryhmä.

Esitelmäsarjan järjestämistä on tukenut Alfred Kordelinin säätiö, ja se on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Kuva: Juhannuksen viettoa Savonlinnan satamassa 20-luvulla.

Luentosarjan aikataulut tiivitettynä tapahtumat-sivulla.

Lisätietoja:

Raili Kontinen, Savonlinnan kesäyliopisto