Poikkeamismenettely

Poikkeamislupa tarvitaan yleisimmin, jos poiketaan asemakaavasta tai sen määräyksistä. Lisäksi haettaessa käyttötarkoituksen muutosta loma-asunnosta vakituiseen asumiseen tai rakennettaessa kaavoittamattomalle ranta-alueelle. Poikkeamisen tulee olla hyvin perusteltua.

Ennen poikkeamista koskevan hakemuksen jättämistä on hyvä olla yhteydessä kaupungin rakennusvalvontaan, jossa kerrotaan, mitä lupia hanke edellyttää ja keskustella onko poikkeamismenettelyyn tarvetta.

Vähäiset poikkeamat (esim. poikkeaminen rakennusmääräyksistä, rakennustapaohjeista tai rakennusoikeuden tai rakennusalan vähäinen ylitys) eivät edellytä erillistä poikkeamiskäsittelyä, vaan ratkaistaan rakennuslupaa haettaessa. Vastaavasti joskus poikkeaminen on sen verran merkittävää, että se edellyttää kaavojen muuttamista.

Ohjeet poikkeamisessa tarvittaviin asiakirjoihin, naapurien kuulemiseen ja mahdollisten lausuntojen pyytämiseen saa kaavoituspalveluista. Kaupunki perii tiedottamisesta aiheutuvat kustannukset hakijalta.

Päätöksen käsittelyaika on enimmillään noin kaksi kuukautta. Yleensä tällöin on kyse päätöksestä, joka edellyttää lausuntojen pyytämistä.

Poikkeamispäätöksen tekee kaavoituspäällikkö.


Kaavoituksen lomakkeet 

Kaavoituksen maksut

 

Lisätietoja:

Behm Päivi, kaavoituspäällikkö
  • Tekninen toimiala / Kaavoituspalvelut
Puh. 044 417 4655
Fax (015) 525 0237
Osoite: Olavinkatu 27, 57130 Savonlinna
Sähköposti: