Hyppää sisältöön

Joulun ja uudenvuoden ajan jätteiden lajittelu ja kierrätys

Jouluna kotitalouksissa syntyy normaalia enemmän jätettä. Syntyvän jätteen määrää voi merkittävästi vähentää ostamalla mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita. Lisäksi lahjoina kannattaa suosia palveluita.

Paketoinnissa kannattaa hyödyntää materiaaleja, joita voi hyödyntää myös seuraavana vuonna. Varsinainen ekoteko on paketoida lahjat sanomalehteen ja sitoa paketti paperinarulla! Sanomalehden voi kierrättää paperinkeräykseen ja paperinarun kartonkiin.

Jos jätettä syntyy reilusti, jätteet voi toimittaa Nousialan jäteasemalle tai pienjäteasemille.
Nousialan jäteasema palvelee talvisin ma klo 7.30-18.00, ti-to klo 7.30-16.00 ja pe klo 7.30-15.00.
Kerimäen pienjäteasema on avoinna arkitiistaisin klo 11.00-17.00 ja Rantasalmen pienjäteasema arkikeskiviikkoisin klo 12.00-18.00. Vuonna 2022 Rantasalmen pienjäteasema on avoinna arkikeskiviikkoisin klo 11.00-17.00.
Kaikki toimipisteet on suljettu jouluaattona ja arkipyhinä.

 • Glögitölkit
  Glögitölkit, myös sisukseltaan hopeanväriset, kuuluvat kartonginkeräykseen.
 • Ilotulitteet
  Käytettyjen ilotulitteiden jäänteet ovat sekajätettä. Käyttämättömät ja toimimattomat ilotulitteet tulee toimittaa takaisin ostopaikkaan hävitettäväksi.
 • Joulukalenterit
  Joulukalenterien pahviosat kuuluvat kartonginkeräykseen. Muoviosat tulee laittaa muovinkeräykseen tai sekajätteeseen.
 • Joulukinkku
  Kinkun isot luut tulee puhdistaa hyvin ja laittaa sekajätteeseen. Muut ruuantähteet tulee laittaa biojätteen keräysastiaan tai kompostiin.
 • Joulukortit
  Joulukortit ja kirjekuoret kuuluvat paperinkeräykseen. Askarrellut kortit kuuluvat sekajätteeseen.
 • Joulukuusi
  Taloyhtiöissä isännöitsijä ilmoittaa joulukuusien keräysajat. Muissa talouksissa keräyksen mahdollisuutta voi kysyä omalta jätteenkuljetusyrittäjältä. Kotitaloudet voivat toimittaa joulukuusen veloituksetta Nousialan jäteasemalle. Muovikuuset ovat sekajätettä.
 • Kinkun paistorasva
  Kinkun rasvan kannattaa antaa jähmettyä, jonka jälkeen sen voi laittaa kompostiin tai biojäteastiaan. Jos ei malta odottaa rasvan jähmettymistä, voi rasvan imeyttää talouspaperiin tai sanomalehteen ja laittaa omaan kompostiin tai biojätteen keräysastiaan. Rasvaa ei saa kaataa viemäriin, sillä rasva tukkiin putkiston jähmettyessään!
 • Kynttilät
  Poltettujen tuikkukynttilöiden kuoret kuuluvat metallinkeräykseen. Myös ulkotulien foliot kuuluvat metallinkeräykseen. Muovikuoret, palamattomat kynttilät ja kynttilän jäänteet ovat sekajätettä. Myös lasiset hautakynttilät ovat sekajätettä.
 • Laatikkovuoat
  Laatikkovuoat kannattaa pestä ja viedä pienmetallinkeräykseen.
 • Lahjakassit
  Lahjakassit kuuluvat sekajätteeseen. Lahjakassit kannattaa kuitenkin säästää ja käyttää seuraavana vuonna uudestaan.
 • Lahjanauha
  Lahjanauhat kuuluvat sekajätteeseen. Paperinarun voi laittaa kartonginkeräykseen.
 • Lahjapaperi
  Lahjapapereissa on paljon väriaineita ja erilaisia muovipinnoitteita. Varsinaista kuitua on hyvin vähän, jonka takia lahjapaperi ei kelpaa paperinkeräykseen. Lahjapaperit tulee laittaa sekajätteeseen.
 • Muovipussit
  Muovipussit tulee lajitella muovinkeräykseen tai sekajätteeseen. Muovipussit kannattaa hyödyntää kauppakasseina ja roskapusseina.
 • Sähkökynttilät, valosarjat ja muu sähköromu
  Kaikki verkkovirralla, akulla tai paristolla toimivat laitteet ovat sähkö- ja elektroniikkaromua. Ne tulee toimittaa niitä myyviin liikkeisiin tai SER-vastaanottopisteisiin. Lähin keräyspiste löytyy osoitteesta www.kierratys.info
 • Tarpeeton tavara
  Lahjoita itsellesi tarpeettomat tavarat hyväntekeväisyyteen tai kierrätyskeskuksiin. Vaikka tavarat eivät itselle kelpaisi, voi niistä olla vielä paljon iloa jollekin toiselle.
 • Uuden vuoden tinat
  Tina luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi sen sisältämän lyijyn takia. Tinat tulee toimittaa vaarallisten jätteiden vastaanottopisteeseen esimerkiksi Nousialan jäteasemalle. Tinan voi korvata esimerkiksi hienollasokerilla. Sokeria varataan noin 1 dl/henkilö. Sokeria sulatetaan pannulla niin kauan, että se muuttuu läpinäkyväksi. Sulanut sokeri kaadetaan nopeasti vesiämpäriin, ja nostetaan ylös reikäkauhalla. Sokeritina on helppo kierrättää joko syömällä tai kompostoimalla. On hyvä muistaa, että kuuma sokeri on erittäin polttavaa ja lisäksi käryää pannulla erittäin helposti.