Ajankohtaiset

Saimaan ilmiömäiset kirjastot kohtasivat - yhdessä kohti Euroopan kulttuuripääkaupunkihanketta

Perjantaina 17. tammikuuta 2020

Kirjastojen johtajia kokoontui Savonlinnaan 16.1. keskustelemaan Saimaa-ilmiöstä. Tapaamisessa päätettiin, että alueen kirjastot ovat mukana Saimaa-ilmiön toteuttamisessa sekä kulttuuripääkaupunkihankkeen edistämisessä.

Savonlinnan, Kuopion, Joensuun ja Lappeenrannan kirjastojen johtajat kokoontuivat Savonlinnan pääkirjasto Joelissa 16.1. Saimaa-ilmiö ja kirjastot -tapaamisessa. Tapaamisen tarkoituksena oli visioida, kuinka Saimaan alueen kirjastot voisivat olla mukana ilmiön toteuttamisessa.

Kirjastojen välinen yhteistyö on Itä-Suomessa jo ennestään tiivistä. Nyt yhteistyötä viriteltiin uudesta näkökulmasta. Saimaa-ilmiön teemoina ovat Veden voimalla, Yhdistävillä silloilla sekä Itäisellä ilolla. Näiden pohjalta ideoitiin Saimaan alueen kirjastojen uudenlaista yhteistyötä. Esille nousivat niin pienin resurssein toteutettavat Saimaa-lukupiirit ja -lukuhaasteet kuin kansainvälinenkin toiminta. Yksi erityisesti kannatusta saaneista ideoista oli kirjastopyöräilyreitti Saimaan alueella. Reitti kokoaisi yhteen erilaisia kirjallisia kohteita ja olisi kuljettavissa pyöräillen, autolla tai ehkä jopa veneillen. Lisäksi pohdittiin, mikä suomalaisissa kirjastoissa on erityistä ja kiinnostavaa Euroopan kulttuuripääkaupunkihanketta ajatellen. Kirjastopalvelujen saavutettavuus pitkien välimatkojen Suomessa, kirjastoverkon kattavuus sekä suomalainen kirjastoautopalvelu ovat huomionarvoisia asioita myös kansainvälisesti.

Tapaamisen tuloksena saatiin päätös siitä, että alueen kirjastot ovat Saimaa-ilmiössä mukana sekä kirjastojen yhteinen visio toiminnan toteutuksesta Euroopan kulttuuripääkaupunkihakua varten. Tapaamisessa oli mukana ainoastaan suurten kaupunkien kirjastojen johtajia, mutta tarkoituksena on, että ilmiötä toteutetaan kattavasti koko alueella myös pienemmissä kirjastoissa.

Saimaa-ilmiön viralliset nettisivut: https://saimaailmio2026.fi/