Omatoimikirjastot

 

Omatoimijärjestelmät tulossa Kerimäen ja Punkaharjun lähikirjastoihin

Omatoimijärjestelmän avulla asiakkaat voivat asioida kirjastossa myös silloin kun henkilökunta ei ole paikalla. Kirjastoja, joissa asiakkaiden omatoiminen asiointi on mahdollista, kutsutaan omatoimikirjastoiksi. Omatoimikirjastoissa on myös asiakaspalveluaikaa, eikä asiakaspalvelu tule vähenemään, vaan järjestelmien avulla voimme laajentaa kirjastojen aukioloaikoja. 

Tällä sivulla voit seurata kuinka omatoimijärjestelmien asentaminen Kerimäen ja Punkaharjun lähikirjastoissa etenee. Savonrannan kirjastoon ei ole tulossa varsinaista omatoimijärjestelmää, vaan lainaus- ja palautusautomaatti, jonka avulla omatoiminen asiointi kirjastossa on mahdollista esimerkiksi yhteispalvelupisteen aukioloaikoina. 

Saavuta Savonlinnan lähikirjastot! -hanke

Keväällä 2019 käynnistettiin Saavuta Savonlinnan lähikirjastot -hanke, jonka tavoitteena on parantaa kirjaston toimipisteiden saavutettavuutta muun muassa omatoimijärjestelmien ja laajempien aukioloaikojen avulla. Hankkeelle saatiin Aluehallintovirastolta hankeavustus, jolla palkattiin hanketyöntekijä koordinoimaan ja suunnittelemaan omatoimikirjastojen rakentamista. Hankkeen toteutuksessa on myös mukana joukko työntekijöitä kaupungin muilta toimialoita. Omatoimikirjastojen rakentaminen vaatii omatoimijärjestelmän hankinnan ja asentamisen lisäksi myös paljon muita muutostöitä. Turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi tiloissa tehdään muutoksia muun muassa hätäpoistumisteihin, sähkökaapelointeihin sekä aineiston ja asiakaspalvelupisteiden sijainteihin. Muutostöiden takia kirjastot joudutaan pitämään ajoittain kiinni. Kiinnioloista tiedotamme asiakkaita heti kun sulkupäivät ovat varmistuneet. 

 

Kerimäen kirjastossa muutettiin hyllyjärjestystä

10.9.2019

Kerimäen kirjasto oli suljettuna 2.-3.9. hyllyjärjestyksen muutoksen vuoksi. Hyllyjärjestystä muutettiin tulevaa kameravalvontaa ajatellen sopivammaksi. Samalla tilasta haluttiin tehdä myös asiakkaille viihtyisämpi ja avarampi. Kerimäen kirjaston hyllyt ovat korkeat ja näkyvyys oli huono, koska hyllyt oli asetettu lainaussalissa poikittain. Uutta hyllyjärjestystä pohdittaessa otettiin huomioon näkyvyyden lisäksi esteettömyys – hyllyjen väleissä tulisi olla hyvin tilaa esimerkiksi pyörätuolille. Pitkän pohdinnan jälkeen päädyttiin siihen, että hyllyt laitettaisiin vinottain.

Pääkirjaston henkilökuntaa on käynyt kevään ja kesän aikana auttamassa kokoelmatyössä ja sen ansiosta aineisto saadaan paremmin esille. Myös hyllyjärjestyksen muutosta valmisteltiin porukalla. Ennen hyllyjen siirtoa täytyi hyllyt tyhjentää ja aineisto pakata muuttolaatikoihin. Siirtoa edeltävänä lauantaina pakkasimme viiden naisen voimin yli 140 laatikollista kirjoja ja siirsimme ne syrjään maanantaina tulevien apumiesten tieltä.

hyllymuutos laatikot

Hyllyjärjestyksen muutoksen yhteydessä uusittiin myös aineisto-opasteet. Opasteista tehtiin selkeämpiä ja koska myös aineistojen sijainnit muuttuivat, ovat opasteet entistä tarpeellisempia.

uudet hyllyopasteet

Muutoksia on vielä edessä. Ennen omatoimikirjaston käyttöönottoa siirretään asiakaspalvelupiste nykyisen lehtisalin tiloihin ja lainaussalin puolelle palvelutiskin tilalle tulee asiakkaille lukutila. Myös lehtiaineisto siirretään lainaussalin puolelle. Asiakastietokoneet siirretään rauhallisempaan nurkkaukseen ja uuden hyllyjärjestyksen ansiosta jää sisääntulon läheisyyteen tilaa vaikkapa tapahtumien järjestämiseen. Tervetuloa katsomaan miltä Kerimäen kirjastossa näyttää tällä hetkellä!

 

Lainausautomaateilla voi nyt myös palauttaa aineistoa

16.8.2019

Kerimäellä ja Punkaharjulla on ollut asiakkaiden käytössä lainausautomaatit jo useamman vuoden ajan. Nyt automaattien ohjelmat on päivitetty siten että niillä voi myös palauttaa aineistoa. Palautetusta aineistosta asiakas saa halutessaan kuitin. Tulevana omatoimiaikana lainaaminen ja palauttaminen tapahtuu ainoastaan automaattien avulla. Siksi olisi tärkeää tutustua automaattien käyttöön jo asiakaspalveluaikana, jolloin henkilökunta voi tarvittaessa olla apuna. 

palautus

Automaatti opastaa laittamaan palautetun aineiston oikeaan paikkaan muun muassa sen mukaan onko teoksesta varaus toiselle asiakkaalle, onko kyseessä toisen toimipisteen kirja vai kuuluuko se palautuspiteen kokoelmaan ja henkilökunta hyllyttää sen oikealle paikalleen.