Savonlinnan ruokapalvelussa huomioidaan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuositukset ruoanvalmistuksessa, ruokalistasuunnittelussa ja elintarvikehankinnoissa.
Suomalaiset suositukset uudistuivat 2014.
Monipuolista ja värikästä
Sopivasti ja riittävästi
Nauttien ja kiireettömästi
Lasten ruokavaliossa tulee kiinnittää huomiota myös käytetyn rasvan laatuun. Suomalaisten lasten veren kolesterolipitoisuus on maailman korkeimpia, mikä johtuu ilmeisesti runsaasti tyydyttynyttä eläinrasvaa sisältävästä ruokavaliostamme. Tätä ajatusta tukee tieto, että napaveren ja vastasyntyneiden lasten veren kolesterolipitoisuudet kaikissa maissa ovat samalla tasolla. Suomalaisten lasten veren kolesterolipitoisuus alkaa nousta muiden maiden lasten tasoa korkeammalle jo imeväisiässä. Tämä johtuu siitä että äitien ruokavaliossa on runsaasti tyydyttynyttä eläinrasvaa.
Kolesterolien nousu jatkuu leikki-iässä.
Sepelvaltimotaudin ehkäisemiseksi suositetaan lasten ruokavaliossa tyydyttyneen rasvan, etenkin voin, rasvaisten maitolaatujen ja maitovalmisteiden sekä rasvaisen lihan ja lihavalmisteiden käytön rajoittamista. Tämä toteutuu käytännössä valitsemalla rasvattomia tai vain niukasti rasvaa sisältäviä valmisteita ruokavalioon. Pääosan päivittäin käytettävästä näkyvästä rasvasta tulee olla kasvisrasvaa, jääkaappimargariinia tai öljyä.
Tämän lisäksi suositellaan 2 - 3 kala- tai kana-ateriaa viikossa. Kalan käytön lisäämistä lasten ruokavaliossa suositetaan ainakin siitä lähtien, kun imetyksestä luovutaan.
Suomalaiset käyttävät päivittäin suolaa 10-12 g suolaa.
Suositus 5 g/pv
Haitallista suolassa on sen sisältämä natrium. Elimistön on päästävä eroon suolaisen ruoan mukanaan tuomasta liiasta natriumista. Se työllistää munuaisia ja kohottaa verenpainetta.
80 % päivittäisestä suolastamme kertyy elintarvikkeisiin lisätystä suolasta. Lopun suolan saamme kotona valmistetusta tai ulkona syömästämme ruoasta.
Valistuksen ansiosta suomalaisten suolan saanti on kymmenen viime vuoden aikana vähentynyt henkeä kohti keskimäärin noin 1,5 grammaa vuorokaudessa.
Ravintokuitu vaikuttaa edullisesti ruoansulatukseen ja terveyteen. Runsaskuituinen ruoka sisältää paljon suojaravinteita, etenkin kivennäisaineita ja vitamiineja.
Kuitua saa:
Viljan kuitu ei liukene veteen..... kulkeutuvat liukenematta ja lähes muuttumattomina ruoansulatuskanavan läpi.
1/2 lautasta: vihannekset ja juurekset
1/4 lautasta: peruna, riisi tai makaroni
1/4 lautasta: kanaa, kalaa tai lihaa
Ruisleipää, kasvismargariinia
Rasvatonta maitoa tai piimää
Marjoja, hedelmiä