Hyppää sisältöön

Toiminnallinen Lue minut -näyttely avautuu Riihisaaressa

näyttelyn esineistöä lattialla

Savonlinnan Riihisaaressa avautuva Lue minut -näyttely vie kirjojen, tarinoiden ja kuuntelun maailmaan. Kuvittaja Sanna Pelliccionin näyttely on toiminnallinen, värikäs, maaginen ja salaperäinen sukellus kirjan sisään. Makaa kirjalla, seilaa merellä, tee lattiarunoutta, selvitä salakirjoitus. Valitse kirja ja lue! Pelliccionin ja Vantaan lastenkulttuurin yhteistuotanto on kiertänyt lastenkulttuuritaloja ja museoita jo puolentoista vuoden ajan ympäri Suomea. Perjantaina 3.9. alkaen näyttely on koettavissa Savonlinnan museossa Riihisaaressa lokakuun loppuun saakka.

Lue minut -näyttely perustuu Sanna Pelliccionin ja Siri Kolun samannimiseen kirjaan. Toiminnallisessa näyttelyssä sukelletaan kirjan kuvituksien ja tekstien tunnelmien pohjalta rakennettuun unenomaiseen maailmaan, kirjojen maailmaan, jossa kaikki on mahdollista.

Kirja ja näyttely sai alkunsa, kun kuvittaja Sanna Pelliccioni luonnosteli kuvia kirjoista unenomaisissa paikoissa. Pelliccioni koki, että kirjat ovat pelastaneet hänet monessa elämäntilanteessa ja halusi siksi tehdä kirjan, joka olisi oodi itse kirjalle, tarinoille ja inspiroitumiselle. Usein kirjat syntyvät niin, että ensin on teksti ja se kuvitetaan. Lue minut- kirjassa syntyivät ensin kuvat ja vasta sitten teksti. Pelliccioni mietti kuka sopisi kirjoittamaan tekstit valmiisiin kuviin, ja ehdotti sitä kirjailija Siri Kolulle.

Kirja alkoi elää niin vahvasti Pelliccionin mielessä, että hän halusi rakentaa siitä näyttelyn. Pelliccionin mielestä kirjat voivat pelastaa ihmisen monta kertaa: ne viihdyttävät, avartavat mieltä, jännittävät, innostavat. Siinä missä perhe, ystävät, elokuvat, musiikki auttavat ihmistä iloissa ja suruissa – myös kirjat voivat tehdä sen.

Lue minut -näyttely on suunnattu 7–14-vuotiaille, mutta se sopii myös aikuisille. Näyttely on itse kirjan vastaus meneillään olevaan vähenevän lukemisen ongelmaan. Se on ylistys tarinoille, kirjoittamiselle ja itse kirjoille, jotka pelastavat, lohduttavat, pelottavat ja vievät meidät menneisyyteen, avaruuteen, meren pohjaan – minne vaan. Näyttely inspiroi lukemaan, kirjoittamaan ja leikkimään sanoilla.

Pelliccionin kädenjälkeä on myös kaksi vuotta Suomen kulttuuritiloja kiertänyt suomalais-arabialainen, moniaistinen Toiveretki-näyttely. Se vieraili myös Riihisaaressa vuonna 2018, ja oli erittäin suosittu.

Lue minut -näyttelyn yhteistyökumppanina on Vantaan Lastenkulttuurikeskus Pessi. Yhteistuotannossa ovat mukana myös Tampereen lastenkulttuurikeskus Rulla, Oulun Valveen sanataidekoulu sekä Lukukeskus. Näyttelyn kirjaan liittyvät tekstit ja sanataidetehtävät ovat Siri Kolun käsialaa.

LUE MINUT – Oodi kirjoille, tarinoille ja inspiroitumiselle, 3.9.–31.10.2021 Riihisaari – Savonlinnan museo.