Kulttuuritarjonnan monipuolisuus tehosi Riihisaaressa –kävijämäärä kasvoi reilusti

Perjantaina 5. tammikuuta 2018

Monipuolinen tarjonta on houkutellut väkeä Savonlinnan Riihisaareen edellistä vuotta reilusti enemmän. Vuoden 2017 kävijämäärä oli Riihisaaressa, Saimaan luonto- ja kulttuurikeskuksessa 35 681 eli yli 4500 kävijää suurempi kuin vuotta aiemmin. Mielenkiintoiset näyttelyt ja tapahtumat sekä kohteeseen siirtynyt matkailuinfo houkuttelivat. Tulevan kevään uutuutena ovat lasten ja nuorten vapaa sisäänpääsy sekä uuden perusnäyttelyn rakentaminen.

Riihisaaren kävijämäärä vuonna 2017 oli 15 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Menestyksen taustalla on tarjonnan laajuus sekä runsas yhteistyöverkosto. Tämän päivän asiakas on monipuolisen kulttuurin kuluttaja, ja Riihisaareen on muodostunut uskollinen vakikävijäjoukko. Uudet avaukset madaltavat kynnystä uusien asiakkaiden ensivierailulle. Kävijämäärän kasvu tapahtui keväällä ja syksyllä, kesäkauden pysyessä edellisvuoden kaltaisena.

- Keväällä alkanut Savonlinnan historiasta kertova Saimaan Helmi –näyttely on varmasti kiinnostanut Suomen itsenäisyyden juhlavuonna myös näyttelyissä harvemmin vierailevia. Savonlinnan oman pojan Joel Lehtosen taiteilijaystävien näyttely oli myös hyvin pidetty. Etenkin lapsiperheiden mieleen olivat kevään ja syksyn touhukkaat tapahtumat, joita järjestettiin mm. yhteistyössä paikallisen Lions Clubin sekä Tanhuvaaran Urheiluopiston kanssa. Kansainväliset Luontoelokuvajuhlat toivat myös nuorta aikuisväkeä Riihisaaren elokuvapiknikille elokuun lopulla. Laajan yhteistyöjoukon yhteisponnistuksena syntynyt itsenäisyyden historian luentosarja oli myös jymymenestys, iloitsee museonjohtaja Mirjam Kosunen.

Kävijöistä 22 prosenttia oli ulkomaalaisia, joista suurin joukko tuli Venäjältä. Myös Euroopan saksan- ja ranskankieliset turistit sekä matkailijat Aasiasta ylsivät kärkinelikkoon. Kävijämäärän nousuun on vaikuttanut positiivisesti myös Riihisaareen keväällä siirtynyt Savonlinnan Seudun matkailu- ja retkeilyinfo. Lisäksi valtakunnallinen Museokortti löytyy yhä useamman kävijän lompakosta.

Lapsilla ja nuorilla vapaa pääsy jatkossa

- Riihisaaren yksi hyvin tärkeä kohderyhmä ovat lapset ja nuoret, joita vieraili meillä viime vuonna yli 3500. Tarjolla oli mm. sana- ja kuvataidetyömuotoja sekä vauhdikkaampia liikuntapajoja. Syksyllä tarjosimme Taidetestaaja-elämyksen alueen kahdeksasluokkaisille yhdessä Taideyhdistys Ars Novan kanssa. Riihisaari haluaakin kasvattaa nuorta sukupolvea kuluttamaan kulttuuria kunnolla. Tästä syystä poistimme alle 18-vuotiaiden sisäänpääsymaksun tämän vuoden 2018 alussa kokonaan. Tervetuloa meille hengailemaan, toivottaa Kosunen.

Uusi perusnäyttely tulossa

Tammikuun puolessa välissä alkaa rakennuksen toisen kerroksen näyttelytilojen huoltotyöt. Korkean näyttelysalin kevään avaa Timo Seppäläisen maisemavalokuvat Saimaalta helmikuun lopulla. Myös Vuoden luontokuvat löytyvät Riihisaaresta keväällä ja uudesta näyttelytilasta alakerrassa.

- Suurin ja mielenkiintoisin urakkamme on uuden Saimaa-aiheisen perusnäyttelyn rakentaminen yhteistyössä Metsähallituksen kanssa. Luonnon ja kulttuurihistorian teemat yhdistävä uusi perusnäyttely löytyy kesäkuusta alkaen rakennuksen toisesta kerroksesta. Vaikka näyttelyä rakennetaankin, riittää Riihisaaressa näkemistä ja kokemista koko keväälle. Tänä vuonna syvennytään mm. sisällissota-teemaan, josta ensimmäinen tilaisuus Sovinnon kaivo 1918 järjestetään jo tiistaina 9. tammikuuta klo 18. Kiitos kaikille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme, ja tervetuloa myös uudet kävijät nauttimaan Riihisaaren tarjonnasta, toivottaa museonjohtaja Kosunen.


Kuvassa taiteilija Kari Kärkkäinen ja kahdeksasluokkalaiset Taidetestaajat. Taustalla Hanna Rädyn teos sarjasta: Ihmisen tilat (hämärä), 2017, akryyli, öljy, vaha. Valokuva: Anssi Taskinen.

Riihisaari–Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus, Savonlinnan maakuntamuseo. Avoinna syys–huhtikuussa ti–su klo 10–17 ja kesällä päivittäin.