Sata vuotta sisällissodasta -esitelmäsarja alkaa

Torstaina 1. helmikuuta 2018

Savonlinnassa järjestetään vuoden 2018 aikana esitelmäsarja vuoden 1918 sisällissodasta, sen syistä, tapahtumista ja seurauksista. Tavoitteena on tarjota kuulijoille korkeatasoinen ja viimeisimpään tutkimustietoon perustuva luentosarja, jonka esitelmöitsijät ovat maamme eturivin tutkijoita. Sarjan järjestää työryhmä Savonlinnan kesäyliopisto, Kansallismuseo / Olavinlinna, Savonlinnan maakuntamuseo ja Pyhän Olavin Kilta ry. Ohjelman on koonnut dosentti Jyrki Paaskoski.

Luentosarjan avaa ti 6.2. Tampereen yliopiston FT Tuomas Hoppu esitelmällään Punakaartien sota – suojeluskuntien sota. Luennolla tarkastellaan punaisten ja valkoisten sotajoukkojen syntyä ja niiden kykyä käydä sotaa Suomessa talvella ja keväällä 1918. Mitkä tekijät vaikuttivat siihen, että punaiset eivät saavuttaneet sodassa menestystä ja valkoinen puoli vastaavasti kykeni sodan voittamaan. Entä mikä oli naisten rooli sodassa? Luennolla käydään läpi myös sodan yleiskuvaus, tärkeimmät sotatapahtumat tammikuulta aina sodan loppuun toukokuulle saakka.

Luentosarjan toisessa esitelmässä ti 6.3. Helsingin yliopiston professori emeritus Seppo Hentilä tarkastelee Saksan Valkoisen Suomen avuksi tekemää interventiota ja pohtii sen kansainvälisiä ja kansallisia seurauksia. Suomesta oli kovaa vauhtia tulossa Saksan protektoraatti, mutta lopulta Saksan tappio ensimmäisessä maailmansodassa esti tämän. Kevään kolmannessa esitelmässä ti 10.4. Tampereen yliopiston dosentti Marko Tikka kertoo punaisesta ja valkoisesta terrorista ja avaa näkökulman surulliseen vankileirikatastrofiin.

Syyskauden avaa ti 11.9. Itä-Suomen yliopiston dosentti Ilkka Huhta, joka kertoo esitelmässään evankelis-luterilaisen kirkon vaikeasta suhteesta sisällissotaan ja sen jälkihoitoon. Syksyn toisen luennon ti 9.10. pitää Tampereen yliopiston dosentti Mervi Kaarninen. Hänen esitelmänsä aiheena ovat punaorvot, heidän kohtalonsa ja valtiovallan yritys järjestää heidän huoltoaan ja kasvatustaan. Luentosarjan päättää ti 6.11. kirjailija Sirpa Kähkösen esitelmä vuoden 1918 muistamisesta, muistin paikoista ja sisällissodan ylisukupolvisista vaikutuksista.

Syyslukukauden luennot järjestetään ennakkotiedoista poikeiten Savonlinnan keskustassa, ei Riihisaaressa. Tarkemmat sijainnit kerrotaan alempana luentotietojen yhteydessä. Luennot ovat maksuttomia ja kaikille avoimia.

Luentojen järjestämistä ovat sponsoroineet Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahasto, Paavali Juusten -säätiö, Savonlinnan Työväenyhdistys ry ja Lossiranta Lodge.

1918 – Sata vuotta sisällissodasta –luentosarja Savonlinnassa

ti 6.2. klo 18: Punakaartien sota – suojeluskuntien sota, FT Tuomas Hoppu
ti 6.3. klo 18: Saksan interventio ja sen seuraukset, prof. emer. Seppo Hentilä
ti 10.4. klo 18: Terrori ja vankileirit, dos. Marko Tikka

Luentosarjan aikataulu ja paikat syksyllä:

Savonlinnan seurakuntakeskus, Kirkkokatu 17:
Ti 11.9. klo 18, Kirkko ja sisällissota, dos. Ilkka Huhta

Savonlinnan Kulttuurikellari, Olavinkatu 34:
Ti 9.10. klo 18: Punaorvot, dos. Mervi Kaarninen
ti 6.11. klo 18: Vuosi 1918 muistoissa, kirjailija Sirpa Kähkönen

--
Kuva: Anssi Taskinen.