Kesä 2018 Etelä-Savon paikallismuseoissa

Torstaina 14. kesäkuuta 2018

 

Tarkemmat päivitetyt tiedot löytyvät kootusti osoitteesta www.etelasavonmuseot.fi

 

Hirvensalmella uusi Pitäjäntupa museo avaa ovensa juhannuksen jälkeen. Kokonaisuuden muodostavat kotiseutumuseon ja Ahti Karjalaisen elämäntyömuseon näyttelyt. Kotiseutumuseon uusi perusnäyttely on nimeltään "Luonnon kauneus ainainen", ja Karjalaisen elämäntyö -näyttely on päivitetty. Vaihtuvana näyttelynä jatkaa Itsenäinen Suomi 100 v. ja Hirvensalmi – tapahtumia, ilmiöitä ja henkilökuvia.

Sulkavan Rauhaniemen museoalueella pidetään perinnepäivä 21.7.

Rantasalmen museolla on esillä Riitta Tolvasen koostama valokuvanäyttely rantasalmelaisen Emil Tolvasen valokuvista. Kesäkuussa museon pihapiirissä Teatteri Fennica/Kulttuurikiska esittää koko perheen kesäteatteria. Kotiseutuyhdistys järjestää yhteislauluillan 27.7. (Vili Pekkarinen, haitari ja Rantasalmen aikamiehet), ja taiteiden iltana 31.8. museo on auki iltayhdeksään.

Heinäveden kotiseutumuseolla on koko perheen taidepiknik 17.6. osana Vekara-Varkaus tapahtumaviikkoa.

Heinäveden Valamon luostarin kulttuurikeskuksen näyttelyssä on esillä 30.9. saakka Valamon kätköistä -näyttely ja 31.8. saakka Valon kutsu -näyttely (Esko Ikosen luontokuvia ja Marja-Liisa Ikosen maalauksia).

Pertunmaalla Vanha-Rantalan talomuseolla on käsityöpäivä joka keskiviikko klo 12–15, jolloin museolle voi tulla tekemään käsitöitään mukavaan seuraan.

Mäntyharjulla Iso-Pappilan museon Mäntyharjun 1918 – sisällisota -näyttely kertoo mäntyharjulaisten arjesta, kun sota vyöryi seudulle Savon rataa myöten.

Jäppilän kotiseutumuseolla vietetään 28.7. kesäpäivää.

Suomenniemellä Lyytikkälän talossa on tarjolla 8.7. slaavilaista musiikkia ja tanssia ja Suomenniemi-viikolla 25.7. museopäivä.

Juvan museolla Partalassa on ohjelmalliset avajaiset 16.6., ja vaihtuvina näyttelyinä jatkavat Partalan vuosisadat ja Vanhoja kuvia Juvasta näyttelyt.

Juvalla Pattoin perintötalolla Pattoi kolmen valtion ajalta -näyttelyä on päivitetty tilan veljesten sotapolun sekä kaskikulttuurin osalta. Pihapiirissä on esillä valokuvaaja Peter Strebelin ulkoilmanäyttely Pattoin unohdetuista esineistä. 15.7. talolla pidetään metsäkirkko ja 27.7. kesäasukastilaisuus.

Savonrannalla Vuokalan mylly- ja sähkömuseossa on esillä mattonäyttely.

 

Jorma Hytönen
maakuntamuseotutkija/Savonlinnan maakuntamuseo
jorma.hytonen(at)savonlinna.fi
044 417 4463