Hyppää sisältöön

Taidenäyttely: Ensio Onnukka, Väriä ja piilokonstruktioita

Ensio Onnukka: VÄRIÄ JA PIILOKONSTRUKTIOITA

Ensio Onnukka (1934–2015) oli paitsi öljyn, myös akvarellin suvereeni mestari. Kuultovaikutelmat ja märkätekniikka – jälki oli aina hienovireistä ja kouliintunutta. Rakenne ja sommitelma olivat tärkeitä kuvanrakentamisessa, materiaalien – värin, paperin ja kankaan lisäksi. Onnukka on itse sanonut, ettei osannut tehdä mitään ilman piilokonstruktiota.

Onnukka maalasi hienoin, herkin sävysiirtymin maisemia läheltä ja kaukaa. Vesi, järvet ja saaret olivat ehtymättömiä aiheistoja mestaripurjehtijalle. Kesät kuluivat veneessä ja vesillä. Italian ja Espanjan residenssien aikana Ensio Onnukka tutki Välimeren valoa, maastoa ja rakennuksia – kuviin tuli lähes kubistista harmoniaa.

Opettajantyönsä kanssa lomittain on Onnukalla ollut runsaasti näyttelyitä sekä kotimaassa että Euroopassa sekä yksin että ryhmissä. Hänen teoksiaan on useiden säätiöiden ja kaupunkien kokoelmissa mm. Savonlinnassa, Mikkelissä, Pieksämäellä, Puumalassa, Joroisissa, Kotkassa ja Helsingissä. Teoksia on myös sekä Valtion että Suomen Säästöpankin taidekokoelmissa.

Näyttely avoinna 13.12.2020 saakka.

Kuvan teos: Kuutamotiet 1994, öljy kankaalle.