Ajankohtaiset

Koirat kuvissa -valokuvanäyttelyyn koiratkin tervetulleita!

Tiistaina 20. lokakuuta 2015

Savonlinnan maakuntamuseon kokoelmista löytyy satoja koiravalokuvia. Koiran, kuten muidenkin liikkuvien kohteiden kuvaamisessa on etenkin valokuvaamisen alkuaikoina riittänyt haastetta. Vanhoja, teknisesti hyvälaatuisia ja ennen kaikkea teräviä koirakuvia onkin museon arkistossa yllättävän vähän. Viime vuosisadan alkupuolella tarkimmat koirakuvat otettiin valokuvausstudiossa, jonne koira pääsi mukaan siinä missä muutkin perheenjäsenet. Näyttelyn vanhimmat otokset kuvattiin savonlinnalaisessa Sihvosen valokuvausstudiossa toista sataa vuotta sitten.  

Näyttelyssä luodaan katsaus ihmisen ja koiran pitkän ystävyyssuhteen eri vaiheisiin. Koira on ollut ihmisen apuna esimerkiksi metsästyksessä, vahtina ja vetojuhtana, myöhemmin seurakoirana ja viranomaisten apuna. Koiran eri rooleja esitellään museon omien valokuvien lisäksi mm. tullin, poliisin ja puolustusvoimien valokuvilla.

Koira-aiheisessa näyttelyssä kuuluu luonnollisesti olla myös koirankoppi. Näyttelyn vekkulin koirankopin ovat toteuttaneet Heikki Juuti ja Miki Wessman Savonlinnan Nuorisoverstaalta. Koirankopissa voivat pistäytyä niin ihmis- kuin koiravieraatkin. Ja aivan oikein, näyttely on avoinna myös koirille sekä heidän siististi käyttäytyville ihmisilleen!  

Syksyn aikana näyttelyyn on liittynyt koira-aiheista toimintaa, kuten koirarunojen lausuntaa, koira-aiheinen puuharata sekä Koirat kuvissa -valokuvakilpailu Riihisaaren facebook-sivuilla. Valokuvakilpailu saavutti huikean menestyksen, sillä facebook-sivuillemme ladattiin yli 450 erilaista koirakuvaa.

Torstaina 10.12. klo 18 on luvassa yleisöluento aiheesta Rajakoiraelämää. Siinä savonlinnalaiset vanhemmat rajavartijat Simo Halko ja Juha Räisänen kertovat koiranohjaajan työstään Kaakkois-Suomen rajavartiostossa. Luennossa käydään läpi mm. rajakoiran pitoon sekä koiran ja ohjaajan koulutukseen ja työtehtäviin liittyviä asioita. Luento on tarkoitettu kaikille asiasta kiinnostuneille, ja sinne on vapaa pääsy.

Koirat kuvissa -valokuvanäyttely 20.10.2015–10.1.2016. Riihisaari – Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus, Savonlinnan maakuntamuseo. Avoinna syys-joulukuussa ti–su klo 11–18, tammi-huhtikuussa 2016 ti–su klo 10–17. Muutokset mahdollisia.

Lisätietoja:

Anssi Taskinen, näyttelymestari, Savonlinnan maakuntamuseo, puh. 044-417 4469

Näyttelyä tukemassa: