Tervahöyry Mikon historiikki viimein yksissä kansissa

Keskiviikkona 8. helmikuuta 2017

Tervahöyry Mikon 100-vuotishistoriateos on ilmestynyt. Teoksen kirjoittaja FT Sakari Auvinen valottaa s/s Mikon ja sen miehistön vaiheita vuosisadan ajalta. Tutkimustyössä on käytetty hyväksi aiemmin lähes tuntemattomaksi jääneitä lähteitä Suomessa ja Virossa. Museolaiva Mikolla on merkittävä historia, ja se on ainut jäljelle jäänyt puurunkoinen tervahöyry maailmassa.

”Idea historiikista syntyi Mikon 100-vuotisjuhlapurjehduksella heinäkuussa 2014”, taustoittaa Auvinen, ”Tehtävä osoittautui yllättävän työlääksi sirpaleisten tietolähteiden vuoksi. Onneksi viranomaiset ovat pitäneet asioista tarkkaa kirjaa”.

S/s Mikko – Saimaan viimeinen puurunkoinen tervahöyry –teos käy läpi laivan omistajat, varustajat, kipparit, matkat, rahdit sekä muut käänteet.  Parhaiten tervahöyry Mikon, entisen s/s Ensin tarinaa kuvailee muistelmissaan August Soini, s/s Mikon päällikkö ja yksi omistajista: ”Ensi oli hyvätuurinen laiva, oli kuin se olisi ottanut oppia toisten kohtaamiensa laivojen vastoinkäymisistä ja saanut itsesäilytysvaiston.”

”Tervahöyry Mikon historia on yhtä kuin itsenäisen Suomen historia. Onnitelkaamme Mikkoa ja 100-vuotista Suomea”, toteaa FT Sakari Auvinen lopuksi.

S/s Mikon 100-vuotishistorian ovat kustantaneet Saimaan purjehdusmuseoyhdistys ry sekä Savonlinnan maakuntamuseo. Teos sisältää tekstiä syventäviä taulukoita sekä runsaasti valokuvia eri aikakausilta. Teos on kovakantinen, ja siinä on 136 sivua. Kirjaa voi ostaa Riihisaaren museokaupasta hintaan 35 euroa tai tilata postitse Saimaan purjehdusmuseoyhdistyksestä.