Riihisaaren toiminnot väliaikaistiloihin

Riihisaaren toiminta väliaikaistiloihin Nälkälinnanmäelle

HUOM! Olemme väliaikaisesti suljettuna yleisöltä 31.5. saakka. Lue lisää hallituksen linjauksesta. 

Avaamme ma 1.6. klo 10.

--
Riihisaaren vaihtuvien näyttelyiden toiminta sekä matkailu- ja retkeilyinfo siirtyivät lokakuussa 2019 remontin ajaksi Nälkälinnanmäen väliaikaistiloihin. Savonlinnan kaupunki käynnisti lailla suojellussa museorakennuksessa peruskorjaushankkeen, joka kestää noin vuoden.

Nälkälinnanmäellä toteutetaan vaihtuvia näyttelyitä Riihisaaren entisellä tyylillä. Syksyn aikana avautui myös pieni Saimaan luonnosta ja kulttuurihistoriasta kertova näyttelykokonaisuus. Nälkälinnanmäen tiloihin siirtyi myös matkailu- ja retkeilyinfo sekä museokauppa. Savonlinnan maakuntamuseon henkilökunnan työtilat sijaitsevat samoissa tiloissa. Toiminta jatkuu uudesta sijainnista huolimatta Riihisaari-nimisenä. Tarkkaa aikataulua paluumuuttoon ja remontin kestoon ei vielä ole, mutta väistötiloissa oloon on varauduttu ainakin vuodeksi.

 

Taustaa

Museorakennuksen peruskorjaushanke käsittää rakennuksen talotekniikan uudistamisen, kuntotutkimuksessa todettujen kosteusvaurioiden korjaustoimenpiteet sekä Savonlinnan kaupungin ja Metsähallituksen yhteistyöllä luodun Saimaan luonto- ja museokeskus Riihisaaren vaatimat tilajärjestelyt. Hankkeen toteutuksesta vastaa Savonlinnan kaupungin teknisen toimialan toimitilapalvelut.

Pitkän aikavälin tavoitteena on ollut kehittää Riihisaareen yhteistyössä eri toimijoiden kanssa sisällöltään kattavin Saimaan luontoa ja kulttuurihistoriaa esittelevä, ympärivuotinen ja matkailullisesti vetovoimainen kansainvälinen käyntikohde, Saimaan luonto- ja museokeskus. Tilojen kehittäminen parantaa tilojen olosuhteita ja turvallisuutta. Rakennuksen talotekniikan tullessa tiensä päähän, tehdään samalla myös luonto- ja museokeskuksen vaatimat tilamuutokset.

Uutta nykyisiin tiloihin verrattuna tulee uudessa rakennuksessa olemaan mm. esteetön pääsisäänkäynti, toimivat asiakaspalvelutilat, työpaja- ja kokoustila keittiöpisteineen sekä verstas. Näyttelytiloissa modernisoidaan mm. valaistus- ja turvatekniikka.

Uusklassismia edustava ja lailla suojeltu museorakennus on valmistunut Ernst Lohrmanin piirustusten mukaan kruunun jyvämakasiiniksi vuonna 1852. Savonlinnan kaupungin omistukseen rakennus tuli 1963, ja se sanerattiin Savonlinnan maakuntamuseon toimipisteeksi 1984. Vuodesta 2008 maakuntamuseolla ja Metsähallituksen luontopalveluilla on ollut yhteistä näyttely-, tapahtuma- ja asiakaspalvelutoimintaa Riihisaaren tiloissa. Vuoden 2017 huhtikuusta lähtien Riihisaaressa on toiminut myös Savonlinnan seudun matkailu- ja retkeilyinfo. Riihisaaressa kävi vuonna 2018 yhteensä 34 570 kävijää ja avoinna olo -päiviä kertyi 321 kappaletta.