Hyppää sisältöön

Jukka Rintala: Unelmien matkassa 2021 The Way of Dreams

Jukka Rintala – Unelmien matkassa 2021 on suunnittelijan ja kuvataiteilijan elämäntyötä esittelevä retrospektiivinen 45-vuotisjuhlanäyttely. Laajaa taiteilijanuraa esittelevä näyttely on osa Savonlinnan Riihisaaren uutta avaamista, kun vuosina 2019-21 remontissa ollut museorakennus avaa uudistuneena juhlavasti ovensa. Rintala ja hänen taiteensa ovat eri tavoin olleet tärkeä osa Savonlinnan kesiä jo 1980-luvulta lähtien. Taiteilija on myös palkittu Savonlinna-mitalilla tunnustuksena kaupungin tunnetuksi tekemisestä vuonna 2008.

Muotitaiteilija Jukka Rintala on monipuolisesti lahjakas suunnittelija ja kuvataiteilija, joka tunnetaan Suomessa ja ulkomailla hienostuneista ja upeista uniikki-iltapuvuista. Hän on ennen kaikkea teollinen suunnittelija muodin ja sisustuksen aloilla sekä tunnettu kuvataiteilija. Rintala valmistui vuonna 1976 Taideteollisesta korkeakoulusta vaatesuunnittelijaksi. Siitä lähtien hän on suunnitellut vaatteita useille suomalaisille yrityksille.

Jukka Rintalan vahva viiva ja siveltimen veto, ja toisaalla kepeä ja herkkä käden jälki ovat tunnusomaisia piirteitä hänen taiteilijakuvassaan; muotipiirroksissa, maalauksissa, painokuoseissa, vaatteissa ja kovissa pinnoissa. Hänen uniikkipukunsa ovat usein veistoksellisia, runsaita ja dramaattisia tai toisinaan yksinkertaisia ja pelkistettyjä, joissa usein kimaltelevat Swarovskin kristallikoristeet hänen itsensä suunnittelemissa kuvioissa. Luonto on häntä lähellä, ja siksi se on hänen vahva innoituksen lähteensä kuvataiteessa. Jukka Rintalan tärkeänä tukena on työpari, visualisti Matti Vaskelainen. Yhdessä he ovat valmistaneet lukuisia muotinäytöksiä ja tapahtumia, joissa muoti ja kulttuuri kohtaavat toisensa.

– Savonlinna hurmasi meidät oopperalla ja olemuksellaan vuonna 1989, kun saavuimme Savonlinnan torille esittelemään tuotteitamme. Vuosien varrella olemme kokeneet Savonlinnassa huippuhetkiä näyttelyiden, näytöksien, ystävien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Paikallisten asukkaiden sanoma lentävä lause onkin ollut, – Ihanaa, että muodin muuttolinnut ovat palanneet. Varma merkki, kesä on tullut, Jukka Rintala hymyilee.

Jukka Rintala: UNELMIEN MATKASSA 2021 THE WAY OF DREAMS, 1.6.–29.8.2021 Riihisaaressa.