Kuntaliitos
Savonlinna-Kerimäki-Punkaharju

Savonlinnan seudun kuntarakennevisio tulevaisuudessa on muodostaa vahva Saimaan saaristokaupunki, joka kokoaa saaristomaisen aluekokonaisuuden osin kaupunkiin ja osin kaupungin kanssa tiivistä yhteistyötä tekevään itsenäisten kuntien alueeseen.

Savonlinnan kaupunginvaltuusto, Punkaharjun ja Kerimäen kunnanvaltuustot ovat 19.3.2012 tehneet yhteneväiset päätökset kuntaliitoksesta ja hyväksyneet kuntaliitoksen yhdistymissopimuksen, jonka mukaan Punkaharjun ja Kerimäen kunnat lakkaavat ja liittyvät osaksi Savonlinnan kaupunkia 1.1.2013.

Yhdistyneen kunnan nimi tulee olemaan Savonlinnan kaupunki. Kaupungin vaakunaksi tulee Savonlinnan kaupungin nykyinen vaakuna.

Kuntajaon muutoksen lähtökohtana on kaikkien kuntien lähipalvelujen turvaaminen vähintään nykytasoisina neljän vuoden ajan sekä vahvan saaristokaupungin muodostaminen Saimaan alueelle sekä matkailu-, maaseutu- ja yrittäjyyselinkeinojen kehittäminen kaikkien kuntien alueella.

Yhdistyvien kuntien kunnanvaltuustot ovat valinneet jäsenet Yhdistymishallitukseen, joka vastaa yhdistymissopimuksen toimeenpanosta. Yhdistymishallitus huolehtii uuden kunnan toiminnan, hallinnon ja organisaation järjestämisen valmistelusta uuden kaupungin valtuuston päätettäväksi.

Yhdistymishallituksen toimikausi on alkanut kuntajakolain 10 §:n mukaisesti, kun yhdistyvien kuntien valtuustot ovat kuntien yhdistymisesitystä koskevan päätöksen jälkeen valinneet yhdistymishallituksen jäsenet ja varajäsenet. Yhdistymishallituksen toimikausi päättyy, kun uuden kunnan kaupunginhallitus on valittu.