Hyppää sisältöön

Riihisaaris historia

Riihisaari är numera en livlig mötesplats för vänner av kultur, natur och upplevelser. Folk har dock rört sig i området redan för århundraden sedan. Vad gjorde man på Riihisaari på den tiden?

Vanha maisema Riihisaaren ympäristöstä.
Riihisaari i början av 1960-talet.

Riihisaaris historia är nära förknippad med Olofsborgs historia. Öns äldsta namn, Kavazholmen, hänvisar faktiskt till hamnen för slottets stora krigsbåtar som fanns på ön på 1500-talet. En bro över till ön byggdes 1582. År 1617 flyttades riksgränsen långt österut och slottet behövde inte längre någon stor flotta eller en egen hamn för krigsfartyg. Därför fick Kavazholmen ett nytt namn, Riihisaari, efter riorna som byggts på ön.

Under autonomin i början av 1800-talet fanns det militärkaserner, en verkstad och lager samt grönsaksland på Riihisaari. Till ön fanns en 51 meter lång och 8 meter bred bro. Bron föll sönder och en ny bro byggdes 1850, när man fattat beslut om att bygga kronans spannmålsmagasin på Riihisaari.

Spannmålsmagasinet byggdes enligt Ernst Lohrmanns ritningar. Byggnaden stod färdig hösten 1852 och användes som spannmålsmagasin fram till 1921. Senare användes ön främst för förvaring av båtar och ved. Bryggan på ön var en så kallad gödselbrygga – bönderna i trakten kom till bryggan med båt för att hämta gödsel som samlats in från stadens utedass till sina åkrar.

På 1930-talet överlämnades Riihisaaris gamla magasin till Nyslotts militärdistrikt. Byggnaden användes som militärdistriktets centrallager. På ön fanns också försvarsmaktens tvätteri, kläd- och skoverkstad samt stampersonalens bostäder.

År 1963 övergick Riihisaari i Nyslotts stads ägo. År 1965 skyddades byggnaden med omgivning som första byggnad i Finland med stöd av lagen om skydd för kulturhistoriskt märkliga byggnader. Senare har byggnaden använts bland annat som en sommarrestaurang och för olika konstutställningar. Nyslotts landskapsmuseum flyttade till slut in i byggnaden och öppnade sina dörrar för allmänheten 1985.

Efter över trettio verksamhetsår gjordes en stor grundlig renovering av museibyggnaden 2019–2021. I samband med renoveringen förnyades byggnadens husteknik och lokaler. Under renoveringen fanns museet i tillfälliga lokaler. Det förnyade museet öppnades på Riihisaari sommaren 2021.

Museiverksamhetens skeden

Museiverksamheten i Nyslott inleddes 1924, då gillet Pyhän Olavin Kilta grundades för att restaurera Olofsborg och främja museiverksamheten. De föremål som gillet samlat in under årtiondenas lopp utgjorde grunden för Nyslotts landskapsmuseums samlingar, som omfattade cirka 20 000 föremål och 100 000 fotografier. Museet har verkat som stadsmuseum i Riihisaaris gamla spannmålsmagasin sedan 1984. Ett år senare utsågs museet också till Södra Savolax landskapsmuseum, och museets verksamhetsområde utvidgades till att omfatta alla de 25 kommunerna i Södra Savolax.

Museet är en del av samhällets minnesbank och ansvarar för sin del för att tillräcklig information om människan och samhället bevaras för kommande generationer. Nyslotts museum har som mål att stärka identiteten hos befolkningen i Södra Savolax genom att spara, analysera och presentera landskapets materiella kulturhistoria samt genom att producera ny, tillförlitlig information om landskapets historia. Till Nyslotts museums specialområden hör Saimens seglingshistoria och skärgårdskultur.

I och med den nya museilagen slopades systemet med landskapsmuseer och 2021 ändrades namnet på Nyslotts landskapsmuseum till Riihisaari-Nyslotts museum. Museet är museum med regionalt ansvar för Södra Savolax. Dessutom präglas det nya Riihisaari starkt av utvecklingen av hela området mot nya verksamhets- och samarbetsformer.