Hyppää sisältöön

Tarinarasti 10 – Aattele mukavia

Kuuntele rasti

Kanojen touhuja on mukava seurata. Ja sanonta, että ” menevät peräkanaa” pitää paikkansa. Jonossa ne mieluusti paikasta toiseen siirtyy. Ja, kun joskus sanotaan, että ääntä on, kun kanalaumassa, niin uskomattoman kovaa ja moni-ilmeistä ääntä niistä tosissaan lähtee. Ja ylimpänä äänenä kukon komeat kiekumiset.

Vesj ́kansa muistaa aikaa jolloinka maalaistaloissa, joissa oli kanoja, niin kananmunat oli hyvä maksuväline. Munilla sai ostettua naapurilta vaikka jauhoja tai muutaman litran petroolia.

Eila ja Joukoki ne muistelivat, että ko sillo sodan jäläkeenhän oli polttoaenekki suurinpiirtein kortilla. Ja, että esmerkiks kun täällä oli tuossa Pahallaniemellä oli Suomen armeijan sotilaita, vielä semmonen joukkueellinen ehkä oli, ni ne tuota täällä, ni kävivät maataloista ehtimässä, että ois elintarvikkeita. Ja sitten polttoaeneella maksovat, petroolilla tae pensalla.

Se oli tuota sodan jäläkeen. Niitä oli esmes, Hannikaisen pihassa oli yks joukkue. Ja sieltä niitä tuli taloehin sitte. Heilläki oli ollu pari työmiestä. Mielellään ku tulivat töihi. Ja tuota olivat syksyllä kyntii, ja mitä kaikkee, ja tuota olivat maanviljelijöitä auttamassa. Mut sitte ne joutu lähtemään sinne pohjoseen, Lapin sottaa.

Sodan jälkeenhän se tuli sit se radioki. Mitähän se vuosluku ois ollu. Oli semmonen, että siinä ol akku ja anodi pit olla ja, mutta sehän, sehän tuota aika heikosti kuulu. Mutta sitte se yks tuttu tuota, sähkömies sen ol sen muuttanu, sähköradioks teki. Mutta ne akkusähköradiot, ni ei ne hyvin oikein toiminu, tai kuulunu ainakaa.

Sähköthä sinällään tuli jo vuonna… nii sähköt tuli ja sähköradiot, vielä palaan tuohon äskeiseen, ni sähköradiot tuli jo vuonna neljäkymmentäkuus, tai seittämän. Ja, ja tuota, ne radiot tuli silloin. Ja sillon oli hirmusen vielä pula kaikista vehkeistä ni Joukoki muisti, että ku heillekki ku sähköt tuli niin, että melkonen mullistus oli. Ja tuota oli jo kaikki lamput ja kaikki. Ja sitten pantiin vaan johtoja yhteen, nii saatiin valot. Nykyvään ei sais semmosia viritelmiä käyttää. Siinä ol tuota sähkömiehet laettanu semmoset, lankojen päehin semmoset koukut. Ja ne pantii niinku toesii, nii se kesti sitte yhessä sillä tavalla.

Ja kyllä sieltä sai, mutta ne onneks ei ollu niin kovin isoja ne tällit, mutta kyllä sieltä tuli sähköiskuja, kun pimmeessä lähti, jotta missähän se johto ja missähän se lamppu?

Tuntuuko sinusta joskus, että sielu on kateissa. Jos tuntuu, ettei ymmärrä sielunsa mahdollisuuksia, kävele silloin nöyrin sydämin rantametsään taikavoimaisten tervaleppien luo. Tervaleppä auttaa avaamaan yhteyden sieluun ja antaa voimia selvitä koettelemuksista. Sisäänhengitä tervaleppien rungon tummuutta ja sen sitkeää voimaa, uloshengitä pelkuruutta ja pelkoja.

Nojaa hartiasi ja takaraivosi tervaleppää vasten ja sisäänhengitä voimaa maapallon keskustasta juurten kautta jalkoihisi ja siitä sydämeen. Pysäytä hengitys hetkeksi. Anna olotilasi laajentua. Ja uloshengityksellä puhalla hengitys päälaeltasi tervalepän runkoon ja siitä latvuksen kautta taivaankaarelle.

Seuraavalla sisäänhengityksellä ajattele vetäväsi henkeä kaukaa auringon takaa kohti tervalepän latvusta ja pään kautta sydämeesi. Pysäytä hengitys, anna olotilasi laajentua ja uloshengityksellä puhalla hengitys tervalepän juurien kautta maapallon keskustaan. hengittele näin niin pitkään, että olotilasi rauhoittuu.

Tuo oikealla oleva lahti on muuten Vasikkolahti. Ja tuolla suoraan edessäpäin on Poukkusalmi ja Laitaatsilta. Tuosta luodoltahan voit ihastella näitä maisemia lissää,menehän sinne!

Puhujana näyttelijä Matti Muhonen.
Kaikki oikeudet pidätetään.