Hyppää sisältöön

Kaukopalvelu henkilöasiakkaille

Kuva: Pääkirjasto Joelin toinen kerros

Mitä voi tilata?

Voit tehdä kaukopalvelupyynnön sellaisesta aineistosta, jota ei ole Lumme-kirjastojen kokoelmissa. Kaukolainaksi voit tilata kirjoja, ääni- ja kuvatallenteita, mikrofilmejä ja -kortteja, valokopioita lehtiartikkeleista ja joitakin lehtiä. Myös nuotteja voi tilata kaukolainaksi, mutta  tekijänoikeussäännösten vuoksi kirjastot eivät voi välittää kopioita nuottijulkaisuista.

Kuka voi tilata?

Kaukolainatilauksen voivat tehdä kaikki Lumme-kirjastokimpan asiakkaat, joilla on lainausoikeus.

Mitä tilaus maksaa?

Savonlinnan kaupunginkirjasto perii kaukolainasta ja kopiotilauksesta 4 €. Asiakas maksaa myös lähettävän kirjaston mahdollisen maksun, joka vaihtelee kirjastoittain. Lainaksi tilatusta teoksesta maksuja peritään enintään 14 €. Maksujen yläraja ei koske ulkomailta eikä maakunta-arkistoista tehtäviä tilauksia. Kopioista laskutetaan tilausmaksun lisäksi lähettäjäkirjaston maksu täysimääräisenä. Kaukolainapyynnöt ovat sitovia.

Voit rajoittaa tilauksen koskemaan vain maksuttomia kirjastoja. Tällöin tilaus raukeaa, jos tilattu aineisto löytyy vain maksullisista kirjastoista.

Kaukopalvelumaksuja ei peritä aineistoista, jotka on julkaistu kielillä, jotka ovat harvinaisia Suomessa. Harvinaisiin kieliin eivät kuulu pohjoismaiset kielet eivätkä englanti, saksa, ranska, italia, espanja, viro ja venäjä. Poikkeus: Espoon kaupunginkirjaston Venäjänkielisestä kirjastosta tilatuista lainoista ei peritä tilausmaksua.

Asiakkaan pyynnöstä kirjasto voi tilata harvinaisilla kielillä julkaistua aineistoa Monikielisestä kirjastosta.

Ohjeet vieraskielisen aineiston hakemiseen Helmet-tietokannasta 

Mikä on laina-aika?

Laina-ajan ja muut lainausehdot määrittää lähettäjäkirjasto tai -arkisto. Joitakin teoksia ei saa kaukolainaksi ja osan julkaisuista saa vain lukusalilainaksi kirjastoon. Kurssikirjoja useimmat korkeakoulut lainaavat vain omille opiskelijoilleen.

Kuinka tilaus tehdään?

Kaukolainapyynnön voit jättää mihin tahansa kaupunginkirjaston toimipisteeseen. Voit tehdä tilauksen myös täyttämällä lomakkeen kirjaston kotisivuilla. Teethän kaukolainapyynnöt hyvissä ajoin. Kysyttyä aineistoa voi joutua odottamaan.

Kun tilaamasi aineisto on haettavissa kirjastosta, saat siitä ilmoituksen sähköpostilla, puhelimella tai kirjeellä.

Voiko kaukolainoja uusia?

Kaukolainat eivät näy asiakastiedoissasi kirjaston aineistotietokannassa, joten et voi uusia niitä itse. Laina-ajan jatkamista voit pyytää kirjastosta. Muistathan mainita uusintapyynnön yhteydessä, että kysymys on kaukolainasta. Selvitämme lähettäjäkirjastosta tai -arkistosta onnistuuko lainan uusiminen.

Yhteystiedot

Kaukopalvelu

  • Sivistystoimiala / Pääkirjasto Joeli

Puh. 044 417 4429

Osoite: Asemantie 5, 57100 Savonlinna

Sähköposti: kaukopalvelu@savonlinna.fi