Hyppää sisältöön

Tarinarasti 13 – Rentouvu tokkiisa

Kuuntele rasti

Varmaan kaikki laulunlaatijat luottavat uutta tehessään intuitioon ja aavistukseen. Jostakin sydämen ja sielun takamaastosta niitä ideoita putkahtelee, ja varmaankin sekä hyviä ja huonoja. Vaan kyllä se vesj´kansa tietää, ettei laulun tekemistä, niinku ei kalastamistakaan, kannata pois heittää. Eikun laulun tekkoon ja sitten mieli ilosena kalalle!

Hannuha se kerto, että kalastaminen on ollu tuota, se on niin pitkään, ku Hannu muistaa, että tämä on niinku kerrottu hänellekkii, että on ollu niin pikkupoika, että ku ne iltasella läks kalalle siihen, ni nuotan kansa, ni hänet otettii venneen keulaan, ni nukkumaan sinne. Jotaki täkin kappaletta ol alla, ja Hannu siel veti unta välillä, ihan muutaman vuoden ikäsestä asti ja. Sillo oli tässä kalastuksessa, oli isäsä oli sielä, mut sitte äiti oli hyvin paljon sielä ja tätit. Lyyli-täti ol semmonen mikä ol innokas sielä, ja se ol se kala oli semmone särvin, mitä tuota, sitä pyrittiin suamaan. Että ihan kevväästä, ku rupes ahventa suamaan ja sitte syksyyn myöhään, ni kaikella tavalla. Nuotalla lähinnä kesäaikaan. Sillo ei näitä käsiverkkoja sillä tavalla ollu, että katiska oli semmonen. Sitte merta ja rysä, mitä lähinnä niinku matikanpyyntiaikaan talavella käytettiin. Mut tuota, kala oli se särvin sillo. Kalloo suolattii ja kuivattiin talaveks, ja. Sitte muikun hinta tai yleensä kalan hintahan oli sillon säännöstelty. Ei suanu ottoo mitä ite halus. Se ol tämä säännösteleminen mitä tämä valtio oli pistäny ja tuota, saaliit oli pieniä verrattuna nykyiseen, että. Ja sitte perheet isompia, että kalloo syötiin lähes päivittäin jossaki muodossa.

Ja sittenhän se on kehittyny tää kalastus. Kalastusvälineet on tullu paremmaks ja isommaks ja saaliit on suurentuna ja sitte on ruvennu tämä kalakauppa olemaan erilaista, että. Että Hannullaki suurin kalasaalis, mikä ol kerralla ollu, ni se ol noin kaheksasattaa kilova. Muikkuja Joenpään läheltä saivat, ne tuota. Veikko Hintsanen oli sillo, minkä kansa nuotalla käyvivät ja sitte oli Veikolla vieraita sillon. Semmonen, ku Jussi Reini oli ja sitte Ossi Ikonen. Nää oli niinku sielä mukana ja näistähän oli ihme semmonen, niin paljon kaloja kerralla. Ni sillo onnisti, ja sitte näitä pienempiä, pienempiä saaliita ol niinku lähes päivittäin. Ja joskusha se tuli se tyhjäki reissu aina.

Nii, kaheksasattaa kilova saivat sillo kerralla. Se mäni kalakauppiaalle sitte.Et se ol kyllä sillo, se ol sitä aikaa, että muikku kyllä hyvin kelepas Savonlinnan kalakauppiaalle.

Jos sinusta tuntuu, ettet kykene saamaan yhteyttä omaan aavistukseesi, jos normaalit päiväaistit, eritoten näköön ja tuntoon liittyvät aistit, ovat liian määräilevässä osassa elämässäsi ja estävät syvämen takaisten aavistusten nousun mieleen, niin ripeästi jalavien luo. Jalavat voivat auttaa aavistusten nousussa. Pistä silimät kiinni ja hengittele kaikessa rauhassa jalavien luona. Kuvittele vaikka hengittäväsi sisään silmistäsi lempeää tuulenvirettä, joka tuoksuu salaperäiseltä ja siniseltä. Anna sen laajentua vähä, ja uloshengitä jaloistasi maahan.

Ootkos kokeillu koskaan takaperin kävelyä? Siinä aivot naksahtaa ihan uuteen asenttoon ja siinä jouvut luottamaan aavistukseesi. Ettet jouvu naapureitten silmissä outoon maineeseen ni ilmoita, että alueella harrastetaan satunnaisesti takaperinkävelyä.

Tämä on muuten Haislahti tämä vesi tuossa edessä. Ja justiisa näillä paikkeilla oli ainoinaan yleinen sauna kaupunkilaisten käytössä. Se oli mahottoman suosittu paikka. Kuvittelepa millasta aikaa se on ollu.

Puhujana näyttelijä Matti Muhonen.
Kaikki oikeudet pidätetään.