Hyppää sisältöön

Omatoimikirjaston käyttösäännöt

6.5.2024 alkaen

Kerimäen ja Punkaharjun kirjastoissa voi asioida omatoimiaikana eli silloin, kun henkilökunta ei ole paikalla.

Omatoimiasiakkaan tulee hyväksyä omatoimiasiakkuuden ehdot ennen omatoimiajan käyttöä. Omatoimiasiakkuuden ehdot voi hyväksyä asiakaspalveluaikana pääkirjastossa tai Kerimäen ja Punkaharjun lähikirjastoissa. Asiakkaalla tulee olla voimassa oleva Lumme-kirjastojen kortti. Alle 15-vuotiaiden kohdalla omatoimiasiakkuuden ehdot sopii huoltaja. Huoltaja vastaa osaltaan, että hänen huollettavansa noudattaa omatoimikirjaston käyttösääntöjä. Vanhempien tulee tutustua lasten kanssa kirjaston tiloihin ja turvallisuuteen ennen kuin lapset käyttävät tiloja omatoimisesti. Yleiset turvallisuusohjeet ovat nähtävissä kirjastoissa.

Omatoimiaikana kirjastoon pääsee Lumme-kirjastojen kortilla sekä tunnusluvulla (neljä numeroa). Tunnusluku on sama, jolla kirjaudutaan verkkokirjastoon. Jokaisen sisääntulijan tulee kirjautua erikseen omalla kortillaan, poikkeuksena pienet lapset vanhempien seurassa. Asiakkaan tulee huolehtia, että hänen tunnuksellaan ovesta eivät kulje sisään muut henkilöt.

Omatoimiajan alkaessa myös sisällä olevien asiakkaiden täytyy käydä kirjautumassa omatoimikirjastoon. Omatoimiajan päätyttyä kirjaston hälytysjärjestelmä aktivoituu, joten tilasta on poistuttava ennen omatoimiajan päättymistä. Jos asiakas aiheuttaa hälytyksen, on hän velvollinen korvaamaan siitä koituvat kustannukset.

Kirjasto on yleinen tila, jossa noudatetaan järjestyslakia (612/2003). Järjestyslain nojalla kirjastossa on myös omatoimiajalla kiellettyä muun muassa: päihteiden käyttö, järjestyksen häiritseminen esim. meluamalla sekä toista henkilöä uhkaava käytös joko fyysisesti tai sanallisesti.

Häiriön aiheuttamisesta tai tilojen väärinkäytöstä voi seurata käyttökielto tai korvausvelvollisuus.

Kirjastossa on tallentava kamera- ja kulunvalvonta.