Ajankohtaiset

Nukkekoti Suruttoman Ripaus lasten japania – 日本の子供の世界

Maanantaina 21. tammikuuta 2019

Riihisaaren Nukkekoti Suruttoman Ripaus lasten japania – 日本の子供の世界, antaa nimensä mukaisesti pienen maistiaisen japanilaisista nukeista ja leluista 1920-luvulta nykypäiviin. Esineet on koottu lehtori Käpy Taruksen vuonna 2016 Savonlinnan kaupungille lahjoittamasta nukke- ja lelukokoelmasta ja oopperalaulaja Chieko Okabe-Silvastin yksityiskokoelmasta. Ripaus lasten japania on esillä 21.1.–18.8.2019.

Japanilaisista nukeista varmasti tunnetuimpia ovat näyttävät koristenuket. Nukkeja on valmistettu perinteisesti käsityönä erilaisiin tarkoituksiin, kuten tyttöjen juhlaan ja syntymäpäivälahjaksi. Myös länsimaiseen tapaan valmistettuja nukkeja ja nalleja on mukana. Lasten päivänä, jota vietetään Japanissa toukokuussa, esille pääsevät värikkäät karppikala-leijonat.

Suomeen tuotiin 1950–60-luvuilla Japanista suosituiksi tulleita pieniä posliinihahmoja, etupäässä kissoja ja koiria. Myös mekaaniset lelut, kuten liikennevälineet ja temppuilevat eläinhahmot, ovat monille omasta lapsuudesta tuttuja. Uutta tuotantoa edustavat esimerkiksi amigurumi ja Hello Kitty. Suurin osa esineistä on 1950–70-lvuilta.

–Oma elämäni on asettunut Eurooppaan, mutta nuket ovat kulkeneet mukanani Japanista Saksan kautta tänne Suomeen. Olen hyvin kiitollinen maakuntamuseolle, että nämä ”ystävät” saavat tervehtiä museon yleisöä ja viestittää japanilaista perinnettä Suomi-Japani 100-juhlavuoden kunniaksi”, Chieko Okabe-Silvasti kertoo ja toivottaa kaikki tervetulleeksi Japaniin nukke- ja lelumaailman kautta.