Hyppää sisältöön

Saimaan sylissä

Saimaan sylissä -näyttely kertoo ihmisen ja kaupungin sekä saimaannorpan tarinan ainutlaatuisen suurjärven rannoilla. Se kertoo elämisen ehdoista keskellä Saimaata, kaikkina vuodenaikoina.

lapset pyörittävät laivan ruoria

Mannerjään alta paljastuneet aurinkoiset rannat anteliai­ne kalavesineen ja runsaine riistamaineen mahdollistivat asutuksen ankarien luonnonolojen keskellä. Kivikauden saimaalaisuudesta kertovat lukuisat kalliomaalaukset, asuinpaikat ja esinelöydöt.

Alusta asti rinnalla on kulkenut norppa. Valtameren tuo­mana ja vaellusvietin ajamana, lopulta järviympäristöön eristyksiin päätyen. Samoilla vesillä elettäessä on norpan kohtalona pitkään ollut väistää ja vähetä. Tänään valistus ja uudet ajattelutavat ovat nostaneet norpan uuden suojelu­myönteisen aikakauden symboliksi.

lapsi kulkee museonäyttelyn jäätietä pitkin

Linna ja kaupunki nousivat paikkaan, joka oli sotilaallisesti ja maantieteellisesti merkittävä. Kaupunki muotoutui hiljak­seen vuonna 1475 rakennetun linnan kylkeen.

Levottomien vuosisatojen jälkeen kaupunki kehittyi voi­makkaasti ja otollisen sijainnin ansiosta metsäteollisuus ja laivanrakennus muodostuivat merkittävimmiksi elin­keinoiksi. Savonlinnasta muodostui höyrylaivaliikenteen keskuspaikka, jonka tervahöyryt, höyryhinaajat, lotjat ja matkustajalaivat kuskasivat tavaraa ja ihmisiä lähivesille sekä merelle saakka.

lapsi ja äiti katselevat laivapienoismallia

Savonlinnalaisuus on merkinnyt myös asumista saarissa. Luonto on antanut raamit, joiden sisällä toiminta on jäsen­tynyt tarkoituksenmukaiseksi. Saimaa on ollut elämän väylä kaikkina vuodenaikoina.

Tämän päivän luontomatkailijalle on tarjolla kymmenien kansallispuistojen ja muiden suojelualueiden verkosto. Nii­den reitit ja palvelurakenteet mahdollistavat helpon ja tur­vallisen retkeilyn Suomen hienoimmissa luontokohteissa.

Keväällä 2021 uudistuneen Saimaan sylissä –näyttelyn ovat tuottaneet yhteistyössä Riihisaari – Savonlinnan museo ja Metsähallitus.