Saimaan sylissä
Saimaan sylissä -näyttely kertoo ihmisen ja kaupungin sekä saimaannorpan tarinan ainutlaatuisen suurjärven rannoilla. Se kertoo elämisen ehdoista keskellä Saimaata, kaikkina vuodenaikoina.
Mannerjään alta paljastuneet aurinkoiset rannat anteliaine kalavesineen ja runsaine riistamaineen mahdollistivat asutuksen ankarien luonnonolojen keskellä. Kivikauden saimaalaisuudesta kertovat lukuisat kalliomaalaukset, asuinpaikat ja esinelöydöt.
Alusta asti rinnalla on kulkenut norppa. Valtameren tuomana ja vaellusvietin ajamana, lopulta järviympäristöön eristyksiin päätyen. Samoilla vesillä elettäessä on norpan kohtalona pitkään ollut väistää ja vähetä. Tänään valistus ja uudet ajattelutavat ovat nostaneet norpan uuden suojelumyönteisen aikakauden symboliksi.
Linna ja kaupunki nousivat paikkaan, joka oli sotilaallisesti ja maantieteellisesti merkittävä. Kaupunki muotoutui hiljakseen vuonna 1475 rakennetun linnan kylkeen.
Levottomien vuosisatojen jälkeen kaupunki kehittyi voimakkaasti ja otollisen sijainnin ansiosta metsäteollisuus ja laivanrakennus muodostuivat merkittävimmiksi elinkeinoiksi. Savonlinnasta muodostui höyrylaivaliikenteen keskuspaikka, jonka tervahöyryt, höyryhinaajat, lotjat ja matkustajalaivat kuskasivat tavaraa ja ihmisiä lähivesille sekä merelle saakka.
Savonlinnalaisuus on merkinnyt myös asumista saarissa. Luonto on antanut raamit, joiden sisällä toiminta on jäsentynyt tarkoituksenmukaiseksi. Saimaa on ollut elämän väylä kaikkina vuodenaikoina.
Tämän päivän luontomatkailijalle on tarjolla kymmenien kansallispuistojen ja muiden suojelualueiden verkosto. Niiden reitit ja palvelurakenteet mahdollistavat helpon ja turvallisen retkeilyn Suomen hienoimmissa luontokohteissa.
Keväällä 2021 uudistuneen Saimaan sylissä –näyttelyn ovat tuottaneet yhteistyössä Riihisaari – Savonlinnan museo ja Metsähallitus.