Hyppää sisältöön

Kokoelmat

Savonlinnan museo tallentaa Saimaan sisävesiliikenteen historiaan ja Savonlinnan ja Etelä-Savon historiaan liittyvää esineistöä sekä niiden tietoarvoa tukevia valokuvia, arkistoaineistoja ja kirjallisuutta.

Kokoelmat muodostavat museotoiminnan perustan. Kokoelmatoimintaa ohjaa kokoelmapolitiikka.

Savonlinnan museo tekee kokoelmayhteistyötä museoiden ja muiden toimijoiden kuten TAKO-verkoston kanssa vastuualueinaan Saimaan sisävesiliikenne ja saaristolaiselämä.

Laivan ruori.

Esinekokoelmat

Savonlinnan museon kokoelmissa on noin 29 000 esinettä, joista keskeisen osan muodostaa Saimaan sisävesiliikenteen historiaan liittyvä esineistö.

Kokoelmaan kuuluvat tärkeimmät Saimaalla liikennöineet alustyypit: höyrykuunari Salama (1874), matkustajahöyrylaiva Savonlinna (1904) ja tervahöyry Mikko (1914).

Kokoelmaan kuuluvat myös lehtori Käpy Taruksen vuonna 2016 lahjoittama nukke- ja lelukokoelma, Lindforssin luonnontieteellinen kokoelma, Pyhän Olavin killan keräämä pääosin 1800-1900-luvun talonpoikaisesineistöä sisältävä kokoelma, Suomen järvikalastusmuseon ja Punkaharjun kotiseutumuseon kokoelmat.

Arkisto

Arkistoaineistoja on noin 35 hyllymetriä. Keskeisessä osassa on Saimaan sisävesiliikenteen historiaan liittyvä aineisto

Kokoelmassa on laivaliikennettä harjoittaneiden yhtiöiden ja yksityisten liikemiesten arkistoja, merikortteja 1890-1960-luvuilta, laivapiirustuksia ja matkailuesitteitä.

Kokoelmassa on myös postikortteja, karttoja, konepiirustuksia ja lehtileikkeitä sekä perinnekeruu- ja tutkimusaineistoja.

Valokuva-arkisto

Kuva-arkistossa on yli 170 000 kuvaa. Saimaan sisävesiliikenteen historiaan liittyvää kuva-aineistoa on 1910-luvulta lähtien. Vanhimmat kuvat Savonlinnasta ovat 1870-luvulta.

Kokoelmassa on yksityisten lahjoitusten lisäksi myös isoja kuvakokoelmia kuten valokuvaamojen ja sanomalehti Itä-Savon kokoelmaa.

Taidekokoelma

Savonlinnan kaupungin taidekokoelmassa on yli 700 teosta, joista suurin osa on öljymaalauksia ja grafiikkaa. Teoksia on sijoitettu kaupungin toimitiloihin.

Kirjasto

Käsikirjastossa on yli 10 000 kirjaa sekä 40 hyllymetriä lehtiä.

Kokoelmassa on Saimaan sisävesiliikenteeseen, Savonlinnaan, Etelä-Savoon, museologiaan, kansatieteeseen, taidehistoriaan, arkeologiaan ja historiaan liittyvää kirjallisuutta.

Lisätietoja

Liimatainen Kirsi, intendentti

  • Sivistystoimiala / Museo

Puh. 044 417 4461

Osoite: Riihisaari, 57130 Savonlinna

Sähköposti: kirsi.liimatainen@savonlinna.fi