Hyppää sisältöön

Museokaupan tuotteita

Riihisaaren museokaupan tuotevalikoima on laaja. Esittelemme tällä sivulla muutamia suosittuja tuotteita eri tuotekategorioista.

Lapsi Riihisaaren museokaupassa pehmokala kädessään.

Näitä kirjoja suosittelemme

Lintuhuviloita Savonlinnasta haudankaivaja Ruuskasen tapaan

Usein kuulee ihmisten harmittelevan kaupunkien kadonneita kauniita puutaloja ja sitä, kuinka tilalle on rakennettu rumia laatikoita. Harmitus on tietysti todellista, vaikka laatikoidenkin ihailijat tulevat kyllä paikalle myöhemmin.

Savonlinnassa asia on ratkaistu kätevästi. Haudankaivaja Marko Ruuskanen on tehtaillut kaupunkiin vanhojen talojen näköislinnunpönttöjä, jotka on ripustettu pitkin kadun varsia paikoille, joista vanhat rakennukset ovat kadonneet. Linnut ovat saaneet kotinsa ja ihmiset muistikuvan siitä, millainen vanha Savonlinnan puukaupunki joskus oli. Tämä kirja dokumentoi Markon mittavaa ja kulttuurihistoriallisesti ansiokasta työtä. Samalla avataan vanhojen valokuvien kera itse rakennusten historiaa. Kirjaa voi käyttää myös retkioppaana entisajan kaupunkiin.

Kirjan kannet.
Tekijät: Ville Vilén ja Kimmo Heikkilä, 2023
Julkaisija: Riihisaari – Savonlinnan museo
ISBN: 978-952-68482-3-5
128 s.
Hinta: 25 €

Salattu Seitsonen – Urpo Seitsosen valokuvia Savonlinnasta

Urpo Seitsonen oli savonlinnalaisten hyvin tuntema valokuvaaja ja valokuvausliike Foto-Possen liikkeenharjoittaja. Hän kuvasi monen kaupunkilaisen elämän kohokohdat ja muotokuvat. Erityisesti Urpo Seitsonen ikuisti 1960-Iuvulla kaupungistumisen ja nousukauden pyörteissä muuttuvan Savonlinnan.

Seitsosen tarkka kamera tallensi yhtä innokkaasti vanhojen rakennusten surullisen katoamisen kuin uusien modernien talojen lasisen kiillon. Hän toimi liikkeineen keskellä muutosta Possentornien katutasossa. Rakennusten lisäksi yhtä tärkeitä ovat Urpo Seitsosen valokuvat tapahtumista, pienistä hetkistä ja ihmisistä. Hyvän valokuvaajan tavoin hänen kameransa näki aikalaisiaan enemmän.

Tämä kirja on omistettu Urpo Seitsosen elämäntyölle. Kirjo on omistettu myös valokuvaaja Timo Seitsoselle, joka ymmärsi isänsä otosten merkityksen ja toi ne eteemme.

Ville Vilén

Tiivistelmä kirjan kirjoittajan esipuheesta lukijalle.

Kirjan kannet.
Tekijät: Ville Vilén ja Kimmo Heikkilä, 2022
Julkaisija: Riihisaari – Savonlinnan museo
ISBN: 978-952-68482-2-8
144 s.
Hinta: 40 €

Kadonnutta Savonlinnaa etsimässä – Matkailukaupungin synty

Tämän kirjan keskeisenä ajatuksena on valottaa 1900-luvun vaihteen elämää Savonlinnassa ja sitä kehitystä, joka johti matkailu- ja kylpyläkaupungin syntyyn. Keskeisinä elementteinä ovat tuolloin pystytetyt rakennukset ja kehityksen kulkuun vaikuttaneet ja sitä kuvanneet ihmiset.

Alkuinnostuksen ovat antaneet kaupungin kadonneet ja olemassa olevat rakennukset, joiden häviämistä ja säilymistä olen itsekin todistanut 1960-luvulta saakka. Savonlinna on palkitseva tutkimuskohde, sillä kaupungista on syystäkin otettu paljon valokuvia eri aikakausina. Valokuvat ja kuvaajat ovatkin saaneet tässä kirjassa arvoisensa tilan.

Ville Vilén

Tekijät: Ville Vilén, 2020
Ulkoasu ja taitto: Ihmekammari – Kimmo Heikkilä Design
Julkaisija: Savonlinnan maakuntamuseo
ISBN: 978-952-68482-1-1
151 s.
Hinta: 30 €

S/S MIKKO – Saimaan viimeinen puurunkoinen tervahöyry

S/s Mikon historia on huikea. Sadoista Saimaan rannoilla rakennetuista puurunkoisista tervahöyryistä on tähän päivään saakka säilynyt vain yksi, –s/s Mikko. Alus on säilynyt kuin ihmeen kaupalla, ja siitä on muodostunut merkittävä osa maamme kansallista kulttuuriperintöä.

Tässä teoksessa kerrotaan s/s Mikon ja sen miehistön vaiheista hieman yli sadan vuoden ajalta. Samalla valotetaan myös niitä tekijöitä, jotka ovat merkittävimmin vaikuttaneet Saimaan sisävesiliikenteessä tapahtuneisiin suuriin rakenteellisiin muutoksiin. Tutkimustyön ovat mahdollistaneet aikaisemmin lähes tuntemattomaksi jääneet lähteet niin Suomessa kuin Virossakin.

Teoksen kirjoittaja on filosofian tohtori Sakari Auvinen. Hänen erikoisalaansa on Suomen sisävesiliikenne. Auvinen on julkaissut aikaisemmin useita tutkimuksia Saimaan laivaliikenteen historiasta.

Tekijät: Sakari Auvinen, 2016
Taitto ja ulkoasu: Mira Viertokangas
Julkaisija: Saimaan purjehdusmuseoyhdistys
ISBN: 978-951-95047-3-5
136 s.
Hinta: 20 €
Erilaisia pehmoeläimiä kasassa.

Seudun monimuotoisin pehmoeläinlajisto

Museokaupan pehmoeläinvalikoima on huikea! On nisäkästä, lintua, hyönteistä ja kalaa. Lajit vaihtelevat satunnaisesti, mutta yleensä puodistamme löytyy aina norppia, sorsia, metsän isoja ja pieniä asukkaita sekä järven vonkaleita. Näistä ihanuuksista löytyy varmasti sopiva lahja monen päivänsankarin kainaloon.

Paitoja sekä muita tekstiilejä

T-paita on mukava muisto matkalta myös itselle. Pidätkö enemmän kansallispuistoteemasta vai miellyttääkö Riihisaari Blues -paita? Museokaupasta löytyy myös hattua, tuubihuivia ja sukkaa. Norppakuosi koristaa kangaskasseja sekä muita kodintekstiilejä. Kestävä ja pestävä tiskiliina ilahduttaa monissa kuosissa ja väreissä.

Makeita herkkuja

Museokaupan nekkutarjonta on laaja. Ehkäpä haluat maistaa niitä kaikkia?

Salmiakin ystävälle paras tuliainen on Mustan pässin papanat. Salmiakin ja veriappelsiinin viehkeä yhdistelmä maistuu monelle.

Makeispussissa kerrotaan Olavinlinnan pelastaneen mustan pässin tarina. Tätä tuotetta et muuten löydä mistään muualta kuin Riihisaaren museokaupasta.

Kaksi karamellipussia, joissa ruskeita papanan muotoisia makeisia.

Paljon kirjoja sekä muuta tekemistä

Tule selailemaan museokauppamme kirjavalikoimaa. Teemat vaihtelevat paikallisista ja historiallisista aiheista luontoon ja kulttuuriin. Myös lapselle löytyy omia kivoja luonto-opuksia. Sama aihe jatkuu myös erilaisissa luontoon liittyvissä peleissä.

Erilaisia kirjoja levällään esillä.

Lisätietoja

Asiakaspalvelu Riihisaari

Puh. 044 417 4466

Osoite: Riihisaari, 57130 Savonlinna

Käyntiosoite: Riihisaari

Sähköposti: riihisaari@savonlinna.fi