Hyppää sisältöön

Riihisaari

Riihisaaren vanhin tunnettu nimi oli Kavassisaari, koska saarta käytettiin linnan isojen veneiden, kavassien, satamana. 1600-luvulla saaren nimeksi tuli Riihisaari, saarelle rakennettujen riihien takia. Riihisaaren historia liittyykin kiinteästi Olavinlinnan historiaan, ja saaressa on linnan perustamisesta lähtien ollut erilaisia huolto-, varasto- ja majoitusrakennuksia.

Vanha maisema Riihisaaren ympäristöstä.

Syksyllä 1852 saareen valmistui arkkitehti Ernst Lohrmannin suunnittelema punatiilinen jyvämakasiini. Saarella oli myös kaupunkilaisten halkovarasto. Makasiinitoiminta loppui vuonna 1921 ja muutama vuosi myöhemmin saari luovutettiin puolustuslaitoksen käyttöön. Saari rakennuksineen siirtyi Savonlinnan kaupungin omistukseen 1963. Seuraavana vuonna Riihisaari suojeltiin lailla kulttuurihistoriallisten rakennusten suojelusta – ensimmäisenä kyseisen lain nojalla suojeltuna kohteena.

Rakennuksessa toimi mm. kesäravintola ja näyttelyitä, kunnes se kunnostettiin museokäyttöön ja Savonlinnan maakuntamuseo avasi ovensa yleisölle 1985. Rakennuksessa tehtiin suuri peruskorjaus ja parannettiin näyttelytiloja 2019–2021. Uudistettu museo avautui yleisölle kesällä 2021.

Lue lisää:

Riihisaaren rakennushistoriaselvitys (pdf)