Hyppää sisältöön

ERIK LAXMANIN JÄLJILLÄ

Erik Laxman syntyi Ruotsin valtakuntaan kuuluneessa Savonlinnassa 27. heinäkuuta 1737. Laxmanin elämänurasta kehkeytyi harvinaisen monipuolinen. Hän opiskeli Turussa, teki pappisuran Inkerinmaalla ja Siperiassa, oli Ruotsin kuninkaallisen akatemian jäsen sekä Venäjän tiedeakatemian professori. Pääosan elämäntyöstään Laxman teki Venäjällä tutkien muun muassa Siperian luontoa, maantiedettä ja geologiaa.

Kuva: Olavinlinnan piiritys 2.7. – 21.8.1788. Weinrauch, Joh. Caspar, 1788. Museovirasto, Historian kuvakokoelma. Yksityiskohta. Kuvankäsittely Riihisaari – Savonlinnan museo.

Savonlinna oli Laxmanin syntyessä pieni, vain noin parinsadan asukkaan taajama, joka oli menettänyt kaupunkioikeutensa jo 1683. Laxmanin elämänuran ohella näyttelyssä esitellään Savonlinnan historiaa. Mitä Savonlinnan seudulla tapahtui sillä aikaa, kuin Laxman loi uraa muualla? Savonlinnan vaiheita esittelevän osuuden näyttelyyn on kirjoittanut historiantutkija ja tietokirjailija Jyrki Paaskoski.

Erik Laxmanilla oli poikkeuksellisen tiivis suhde Japaniin. Yhteys syntyi, kun Laxman kohtasi japanilaisia haaksirikkoisia, jotka oli pelastettu Tyynen valtameren saarelta ja kuljetettu Irkutskiin Siperiaan. Laxmanin ansiosta Savonlinnan voi sanoa olevan Japanissa erityisen mielenkiintoinen suomalaiskaupunki. Niinpä on varsin sopivaa, että näyttely on toteutettu suomalaisjapanilaisena yhteistyönä. Laxmanin vaiheista on jäänyt vain vähän kuvallista aineistoa, joten näyttelyä elävöittävät kahden Suomessa asuvan japanilaistaitelijan teokset: kuvataiteilija Tatsuo Hosikan maalaukset sekä Yumi Paukaman akvarellit.

Näyttelyn suojelija on Japanin Suomen-suurlähetystö. 

Erik Laxman: pappi, luonnontieteilijä, tutkimusmatkailija, s. 27.7.1737 Savonlinna, k. 6.1.1796 Dresvjanska, Siperia.

Lue lisää tiedotteesta.

ERIK LAXMANIN JÄLJILLÄ, 19.9.2023–7.1.2024, Riihisaari – Savonlinnan museo.