Hyppää sisältöön

Junatarinoita ja muita maalauksia – Esa Tuomiranta Riihisaaressa

kuvataiteilija ja teokset
Esa Tuomiranta.

Perjantaina 16.9. Riihisaaressa avautuu Junatarinoita ja muita maalauksia -näyttely, jonka teoksia taiteilija Esa Tuomiranta on maalannut mm. ratapenkereeltä löytämilleen kiskojen pehmikelevyille. Maalauksia voi pitää eräänlaisina matkoina, joihin käytetty aika ja työprosessi leimaavat lopputulosta. Tuomirannan teoksissa kohtaavat esineet ja ohikiitävät maisemat sekä kuvitteelliset henkilöhahmot, jotka tehdään teokseen usein vasta lopuksi. Maailmantapahtumat ja elämänkokemukset yhdistyvät tilalliseksi kuvavirraksi.

Taidenäyttely on läpileikkaus Teuvalla syntyneen, vuodesta 1986 Punkaharjun Kulennoisissa entisessä ratamestarin talossa asuvan ja työskentelevän Tuomirannan tuotannosta noin kolmenkymmenen vuoden ajalta. Näyttelyn painotus on viimeaikaisissa maalauksissa.

– Työskentelen öljyväreillä kerrosmaalaten, joten värikerrosten kuivuminen vie aikaa. Tämän vuoksi maalaan useita pohjia samanaikaisesti. Vertailen valmiita ja keskeneräisiä maalauksia rinnakkain, jolloin niiden vuoropuhelusta voi syntyä uusia aiheita ja ideoita. Teosten tunnelma ja ilme voi muuttua maalausprosessin aikana hyvinkin radikaalisti. Teoksieni toteutuksessa korostuu vapaamuotoinen maalauksellisuus. Voimakkaalla värimaailmalla, viivan käytöllä ja sommittelulla korostan maalausteni ekspressiivisyyttä, Tuomiranta kertoo.

Junatarinoita ja muita maalauksia, Riihisaari – Savonlinnan museo 17.9.–14.11.2021