Hyppää sisältöön

Ihmisiä työnsä ääressä Riihisaaren valokuvanäyttelyssä

Työn kuvia -näyttely on koottu Savonlinnan museon omista kuvakokoelmista. Se esittelee maailman, jossa ei näy kännyköitä eikä tietokoneita työpöydillä. Näyttelyn vanhimmat kuvat ovat viime vuosisadan alusta ja uusimmat 1960-luvulta. Ollaan Suomessa, jossa työtä tehdään paljon ulkona ja lihasvoimin.

Vanhassa kuvassa miehiä syömässä lankkupöydän ääressä.
Ruokailua tukkikämpässä 1947. Kuva: Aarne Pietinen Oy.

Sata vuotta sitten suuri osa työstä tehtiin pelloilla, navetoissa ja metsissä. Varsinkin metsätyöt muuttuivat 1950-luvulla, jolloin moottorisaha syrjäytti pokasahan. Mainoskuvaajana parhaiten tunnetun Aarne Pietisen tunnelmalliset kuvat tukkilaiskämpän arjesta ovat näyttelyn teknisesti parasta antia: kuvat ovat ammattimaisen tarkkoja ja sommittelu kohdillaan. Kaksi muuta näyttelyn ammattikuvaajaa ovat kuopiolainen Victor Barsokevitsch ja Savonlinnan oma poika Viljam A. Sihvonen.

Näyttelyn Savonlinna-aiheisissa kuvissa esiintyy mm. insinöörejä piirustuspöytiensä ääressä, 1930-luvun autokorjaamo, sairaanhoitaja tekemässä muistiinpanojaan sekä hyväntuulisia keittäjiä kattiloidensa ääressä. Savonlinnan saaristoon vedetään sähkökaapelia, rakennetaan Mertalan koulua, myydään lehtiä Kauppatorilla ja paiskitaan töitä konepajalla. Hurjapäisin työnsankari keikkuu Pilkkakosken kadun varrella sijainneen sähkövoimalaitoksen piipun huipulla ja esiintyy henkensä kaupalla valokuvaajalle.

Riihisaari – Savonlinnan museon kuvakokoelmassa on noin 170 000 valokuvaa. Museon uumenissa kuvia on lahjoituksina saaduissa valokuva-albumeissa, diakuvina, paperivedoksina, postikortteina, lasinegatiiveina ja digitoituina. On siis mistä valita. Tähän näyttelyyn vedostettiin kolmekymmentä kuvaa.

Museon kuvakokoelma karttuu koko ajan. Henkilökuvien kohdalla ei lahjoittajakaan voi aina tietää keitä vanhan valokuva-albumin kuvissa esiintyy. Tätä kautta tieto jää puuttumaan myös museolta. Puutteellisillakin tiedoilla varustettu kuva voi kuitenkin olla hieno ja arvokas, ja ansaita paikkansa näyttelyssä. Usein käy myös niin, että museovieras tunnistaa näyttelyn valokuvasta tuttuja kasvoja ja kertoo tietonsa museolle.  Parhaimmillaan valokuvanäyttely toimiikin kahteen suuntaan: asiakas saa näyttelykokemuksen ja museo täydennystä kokoelmatietoihin.

– Kaikki lisätiedot näyttelyn kuvista ja kommentit näyttelystä ovat tervetulleita, rohkeasti vaan juttelemaan museon henkilökunnalle, toivoo näyttelyn koonnut museoamanuenssi Anssi Taskinen


TYÖN KUVIA, 19.1.–14.4.2024, Riihisaari – Savonlinnan museo.