Hyppää sisältöön

ITE Karhu – valokuvia ja veistoksia Savonlinnan maakuntamuseossa

Vuosi 2020 on ITE-taiteen juhlavuosi. Juhlavuoden kunniaksi Savonlinnan maakuntamuseo toteuttaa yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton ja Ilomantsin Karhufestivaalin kanssa karhuveistosnäyttelyn. Veistosten lisäksi esillä on moneen kertaan palkitun luontokuvaaja Antti Leinosen karhuvalokuvia. ITE Karhu -näyttely avautuu maakuntamuseon väliaikaistiloissa Nälkälinnanmäellä 4. syyskuuta.

Vuonna 1998 Maaseudun Sivistysliitossa alettiin koota avarakatseisia taide-elämän visionäärejä ideoimaan, miten saataisiin kaivetuksi esiin oman aikamme visuaalisen kansankulttuurin tekijät. Etsinnöissä keskeisiksi kriteereiksi nostettiin ei-ammattimaisuus ja estoton luovuus, joten huomio kiinnittyi originelliuteen, erottuvuuteen ja omaperäisyyteen.

Aluksi käytettiin pitkää ja kolisevaa termiä nykykansantaide. Kiehtovammaksi nimeksi etsinnöille muodostui Veli Granön näyttelyssään käyttämä otsikko Itse tehty elämä. Maaseudun Sivistysliiton kulttuurituottaja Raija Kallioinen keksi tästä lyhenteen ITE, joka varsin pian alkoi levitä kansan suussa ja tuli kuvaamaan suomalaista visuaalista nykykansantaidetta. Ensimmäinen ITE-taiteen näyttely järjestettiin kaksikymmentä vuotta sitten Kaustisella Keski-Pohjanmaalla.

ITE-taiteen tapahtumista kenties kuuluisin on Ilomantsiin juurtunut Karhufestivaali, jossa puisia karhuveistoksia syntyy moottorisahoilla. Nälkälinnanmäen runsas näyttelyn veistososuus on pääosin koottu kesän 2019 Karhufestivaalin teoksista. Tuolloin veistoskisan teemana oli GoBearGo / KouKarhuKou, ja veistäjät haastettiin kuvaamaan liikettä, vauhtia ja toimintaa.

ITE Karhu -näyttelyn valokuvat ovat kuhmolaisen Antti Leinosen käsialaa. Leinosen karhusarja sisältää 23 kuvaa. Antti Leinonen on ainoa, joka on voittanut Vuoden luontokuva -palkinnon kolme kertaa: vuonna 1990 kuvalla Karhu, vuonna 1998 kuvalla Ahman maa ja vuonna 2015 kuvalla Äiti oota. Leinosen karhukuvaukset Kuhmossa alkoivat vuonna 1986 ja jatkuivat tiiviisti vuoteen 2001 saakka, jolloin julkaistiin hänen kirjansa Ison Karhun alla. Näyttelyn kuvat ovat vuosilta 1988–2001 ja 2005.

– Karhu on kummallinen olento. Se on ehdoton pohjoisten metsien hallitsija, joka katoaa syksyllä maan päältä ja viettää piilossa puoli vuotta syömättä ja juomatta. Ei ihme, että karhuun on ihmisten mielissä kuulunut taianomaisuus. Pohjoiset kansat kokivat Kontion jumalallisena hahmona, jolle piti suoda erityistä kunnioitusta. Sitä jopa kutsuttiin kymmenillä eri nimillä, kiertoilmauksilla, Antti Leinonen kertoo.

Maaseudun Sivistysliitto nimesi tänä vuonna ensimmäistä kertaa Vuoden ITE-TAITEILIJAN, joka on lappilaislähtöinen, pirkanmaalaistunut Paula Huhtanen. Huhtasella on myös savonlinnalaistaustaa, sillä 80-luvulla kaupungissa asuessaan hän tuli ensimmäistä kertaa esille taiteellaan. Huhtasella on näyttelyssä kolme teosta.

– Tunnustan ”iloismia”, ja koen, että sen välittäminen on minun tehtäväni universumissa. Teokseni Onnellinen moottorisaha on tulkinta villin veiston ja moottorisahataiteen vapaudesta. Mitä on, kun saha tanssii puissa ja pölleissä. Kyseessä on Stihl-merkkinen toimiva saha, johon tekemäni pintakäsittely muodostaa kuin jalokivet, paletin koko kirjolla, Huhtanen kertoo.

Paula Huhtasella on myös yhteisteos ylöjärveläisen moottorisahataiteilija Juha Käkelän kanssa. Teoksessa Iloismin saarnaaja karhu, Huhtanen on tehnyt maalauksen Juha Käkelä veistotyöhön. Käkelällä on menossa yhden miehen urakka, sillä hän veistää karhun vuoden jokaisena päivänä. Kaikkiaan 365 karhua sisältävän projektin osa materiaalista on peräisin Tampereelta ratikkalinjan tietä kaadetuista lehmuksista. Näyttelyssä on esillä parisen kymmentä Käkelän karhua.

ITE KARHU – Valokuvia ja veistoksia, 4.9.–25.10.2020, Savonlinnan maakuntamuseo, Riihisaari–Saimaan luonto- ja museokeskus.

Kuvassa (vas.) arkeologitutkija Martti Koponen sekä museoamanuenssi Anssi Taskinen siirtämässä veistosta paikoilleen Nälkälinnanmäellä. Kuva / Nikke Kaartinen.