Hyppää sisältöön

Karakista kaapelilaivaan – Laivapienoismalleja esillä

laiva

Savonlinnan Riihisaaren uudessa näyttelyssä esitellään laivapienoismalleja ja laivatarinoita viidensadan vuoden jaksolta. Suurin osa näyttelyn pienoismalleista on sulkavalaisten Anne ja Marko Torvisen rakentamia laivoja. Näyttelyn vanhin alustyyppi on 1500-luvun karakki ja uusin Rauma-Repolan telakalla Savonlinnassa 1970-luvulla valmistunut kaapelialus. Savonlinnan museon HIIOHOI-näyttelyyn pääsee tutustumaan lauantaista alkaen tammikuulle 2022 saakka.

Sulkavalaiset Anne ja Marko Torvinen ovat jo vuosien ajan rakentaneet taidokkaita laivapienoismalleja, joita on esillä useissa eri museoissa. Nyt Torvisten laivapienoismalleista rakennetaan edustava kattaus Riihisaareen, Savonlinnan museoon. Mukana on myös sulkavalaisen Antti-Veikko Koskelin, savonlinnalaisen Juhani Hakkaraisen ja tamperelaisen Kai Kaupin tekemiä laivapienoismalleja sekä pienoismalleja Merikeskus Vellamon kokoelmista. Lisäksi näyttelyssä löytyy Mikael Falinin Legoista tekemä Tervahöyry Mikon pienoismalli.

– Kenties tunnetuin näyttelyn laivoista on Vrouw Maria, josta Anne ja Marko Torvinen ovat tehneet pienoismallin museoviraston ohjeiden mukaan, kertoo näyttelyn ideoinut ja koostanut museoamanuenssi Anssi Taskinen.
Hollantilainen kauppalaiva Vrouw Maria oli matkalla Amsterdamista Pietariin syksyllä 1771 mukanaan monipuolinen tavaralasti. Eksyttyään Saaristomerelle se sai pohjakosketuksen, alkoi vuotaa ja lopulta upposi vieden mukanaan mm. Katariina Suuren tilaamia taideaarteita.

Muita esiteltäviä aluksia ovat mm. Pommern, Pamir ja Herzogin Cecilie. Nämä valtamerten viimeiset suuret purjealukset seilasivat Suomen lipun alla 1920- ja 1930-luvuilla, jolloin höyry- ja moottorilaivat olivat kovaa vauhtia syrjäyttämässä perinteisiä purjelaivoja. Myös Suomen Joutsen, joka valtameripurjehduksillaan teki nuorta Suomen tasavaltaa tunnetuksi maailmalla, saa oman sijansa näyttelyssä.

HIIOHOI! – Pienoismalleja ja laivatarinoita, 11.9.2021–9.1.2022