Hyppää sisältöön

Riihisaari – Savonlinnan museo Vuoden museo -kilpailun finaaliin

Suomen museoliiton ja Kansainvälisen museoneuvosto ICOM:n Suomen komitean järjestämän Vuoden museo 2023 -kilpailun neljän finalistin joukkoon on valittu Riihisaari – Savonlinnan museo. Muut finalistimuseot ovat Kuopion museo, Museo Leikki ja Mobilia – Auton ja tien museo. Vuoden museo -tunnustuspalkinto jaetaan tänä vuonna yhdeksättä kertaa.

Hakemuksessaan Riihisaari – Savonlinnan museo nosti esille aktiivista rooliaan ja toimijuuttaan sekä innovatiivisuuttaan. Hiljattain Riihisaaressa toteutetun laajan peruskorjausremontin myötä koko museon tarinassa kääntyi uusi lehti, ja tiiviissä ajanjaksossa on saatu paljon merkittävää aikaan. Museo on myös aktiivisessa tavalla miettimässä sitä, mitä uutta museo voisi tarkoittaa tulevaisuudessa.

”On todella hienoa, että Riihisaaressa tehdyt uudistukset ja uudet avaukset, kuten vaikkapa Riihisaari Blues, ovat tehneet vaikutuksen kilpailuraatiin”, hehkuttaa Savonlinnan museonjohtaja Nikke Kaartinen. ”Tekemäämme isoa työtä ja saavutuksia on arvostettu korkealle, ja se lämmittää.”

Palkintolautakunta vierailee kevään aikana finalistimuseoissa ja jakaa palkinnot Valtakunnallisten museopäivien Museopalkintogaalassa Helsingissä 25. toukokuuta 2023. Gaalassa jaetaan myös Vuoden museoviestintäteko -palkinto. Lisäksi palkintolautakunta voi halutessaan jakaa Vuoden erikoispalkinnon.

Vuoden museoksi valitaan vaikuttava ja esimerkillinen museo

Vuoden museo -tunnustuspalkinto myönnetään museolle, joka on edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta omalla toiminta-alueellaan. Se voi olla myös tunnustus kokoelmiin, näyttelyihin tai museopedagogiaan liittyvistä saavutuksista tai muusta innovatiivisesta toiminnasta.

Vuoden museo -tittelin ovat aiemmin voittaneet Poliisimuseo, Suomen maatalousmuseo Sarka, Satakunnan Museo, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Helsingin kaupunginmuseo, Ahvenanmaan merenkulkumuseo, Serlachius-museo Gösta ja Forssan museo.