Hyppää sisältöön

Vuoden museo kiinnosti odotetusti – Riihisaarella kävijärikas vuosi 2023

Riihisaaren museon kävijämäärä pompsahti tuhansilla. Valtakunnallisen Vuoden museo -kilpailun voittanut kohde kiinnosti selvästi kävijöitä vuonna 2023. Riihisaari – Savonlinnan museon johtaja Nikke Kaartinen toteaa Riihisaaren olevan enemmän kuin museo.

Ilmakuva Olavinlinnasta ja tiilisestä museorakennuksesta sekä iltahämärässä oleva järvimaisema. Järvessä palaa kokko, ja ihmisiä on paljon rannalla.
Kekritapahtuma Olavinlinnassa ja Riihisaaressa lokakuussa 2023. Kuva: Paolo Aranda / Riihisaari – Savonlinnan museo.

Riihisaaren museon kokonaiskävijämäärä vuonna 2023 oli yhteensä 36 653. Nousua edellisestä vuodesta on usealla tuhannella. Tasokas näyttelytuotanto jatkaa entistä linjaa keräten yleisöä ympäri vuoden. Riihisaaren erikoisuutena on ainutlaatuisen sijainnin ja tunnelman lisäksi poikkeuksellisen runsas vaihtuvien näyttelyiden tuotanto. Riihisaaressa on esillä vuodessa keskimäärin noin kymmenen vaihtuvaa näyttelyä sekä kesäaikaan lisäksi vielä ainutlaatuinen museohöyrylaivasto.

Viime vuonna kävijöiden mieleen olivat erityisesti Vesjkansa-, Ratajatkät-, Ari Jaskarin Oma koti– sekä Luotsilaiva Saimaa 130 vuotta -näyttelyt. Samoin kiinnostusta herätti ensi kertaa osana Riihisaaren museolaivakokonaisuutta esillä ollut legendaarinen luotsilaiva s/s Saimaa. Alueellisena vastuumuseona Savonlinnan museo tuottaa näyttelyitä ja tapahtumia myös muualle, kuten viime vuonna Sotavankileiri 14 Kerimäen Riitasensuolla 1944 -näyttely Puumalan Salpalinjan konekiväärikorsussa sekä Salpalinjan linnoitustykistö -näyttely Puumalan kunnanvirastolla. Savonlinnan museon aluevastuutiimin kenttä kattaa koko Etelä-Savon. Mm. Pieksämäellä pidetty Sotavaltion rakennustoiminta Etelä-Savossa 1930–1940-luvuilla -esitelmä on yksi esimerkki alueellisista tehtävistä.

Museoiden tehtävänä on myös kasvattaa uusia kulttuurin kuluttajia. Tässä tehtävässä Riihisaari onnistui myös viime vuonna, sillä mm. lapsi- ja nuorisoryhmien mukana Riihisaaressa vieraili miltei 3000 alle 18-vuotiasta. Yksi erityinen tilaisuuksien sarja järjestettiin maaliskuussa yhteistyössä Olavinlinnan kanssa, kun noin 1300 kahdeksasluokkalaista taidetestaajaa ympäri maakuntaa nautti Kirjeitä saaresta -taiteilijaryhmän esityksistä.

Myös kesäajan yleisökierrokset ovat vakiintuneet kävijöiden ohjelmanumeroksi kesänvietossa. Noin tuhat henkeä kiinnostui kuulemaan lisää Riihisaaren näyttelyistä ja museolaivoista opastetuilla näyttely- ja museolaivakierroksilla.

Museonjohtaja Nikke Kaartinen on tyytyväinen menneeseen vuoteen. – Vuoden museo -palkinnon kautta me olemme saaneet laajalti paljon uutta näkyvyyttä. Meitä on kiitelty itse tarjonnan ja sisältöjen lisäksi myös mm. siitä, että olemme toivon, ilon, yhteisöllisyyden ja mielenkiintoisten kokemusten tuoja kaupunkiin ja alueelle. Meillä on vieraillut runsaasti myös sidosryhmiä, joita kiinnostaa toimintamme monipuolisuus näyttelyiden takana. Nykyään museokäsite on laajentunut kattamaan monia eri toiminta-alueita, ja monipuolinen Riihisaari totisesti on. Olemme enemmän kuin museo entisessä viljamakasiinissa, ja toimintamme on tärkeässä roolissa myös alueen matkailussa, vetovoimaisuudessa ja ympärivuotisuudessa.

Jyvämakasiini on kuitenkin myös nähnyt vaikka mitä. Riihisaaren Korkea sali veti reilusti porukkaa erilaisille luennoille, keskustelutilaisuuksille ja konserteille. Museon oma juhlapäivä syyskuussa ja jouluavaustapahtuma marraskuussa keräsivät yhteensä vajaat kaksi tuhatta Riihisaaren ystävää.

– Riihisaaren piha-alue on toiminut erinomaisesti tapahtuma-areenana eri yhteistyökumppaneidemme kanssa. Savonlinnan luontoelokuvafestivaalien elokuvapiknik, S-Creatives-tapahtumat, Syystulet, Kekri-tapahtuma sekä Riihisaari Blues ovat kaikki toteutettu yhteistyössä muiden tahojen kanssa, Kaartinen toteaa. – Vuoden museo -kunnia jatkuu meillä vielä koko kevään toukokuuhun saakka. Ja palkinnon heijastusvaikutus on varmasti pitkä. Tehdään tästä vuodesta siis vieläkin vilkkaampi!