Hyppää sisältöön

Kuvataiteilijat pohtivat näyttelyssään maailmaa Tulevaisuuden jälkeen

Tulevaisuuden jälkeen -näyttely tuo yhteen 28:n kuvataiteilijan teoksia, joissa pohditaan tekomme vaikutuksia tulevaisuuteen. Kuvataideyhdistys Ars Nova ry:n näyttelyn taiteilijoista valtaosa on Etelä-Savon seudulta, ja vuosinäyttely on yhdistyksen 54:s.

Tulevaisuuden jälkeen herättää ajatuksia paitsi meitä ympäröivästä luonnosta, ihmisen olemisesta ja katoavaisuudesta, myös kuvataiteen asemasta. Millaisen tulevaisuuden luomme, jos yhteiskunta ei mahdollista taiteen ammattilaisten toimintaa? Millainen on ympäristö, jossa ei taidetta ole?  Näyttely on esillä Riihisaaressa, Savonlinnan museossa.

Lattialla taideteoksia, ja viesessä seisoo mies.
Näyttelykokonaisuuden valitsee kuvataiteilija Juha Sääski. Kuva: Anssi Taskinen.

Ajatus näyttelynimestä syntyi Ars Novan vuosikokouksessa 2020. Nimeä ehdotti juuri Etelä-Savon taidepalkinnon saanut Kaija-Leena Hänninen vastauksena toiveeseen kantaa ottavaisemmasta teemasta. Ideointihetkellä sen toivottiin herättävän ajatuksia taiteilijoissa, ja näyttelyn auettua sen toivotaan herättävän ajatuksia näyttelyvieraissa.

Teema tuntui osuvalta valinnalta ajassa, jossa mietimme paljon tekojemme vaikutuksia tulevaisuuteen. Taide on yksi keino tarkastella maailmamme uhkakuvia, kyseenalaistaa ja kritisoida sekä antaa toivoa ja erilaisia näkökulmia.

Paavo Pelvon sympaattisen oloiset karhut ja ketut laittavat miettimään eläimen asemaa ihmisen maailmassa. Maisa Tikkasen tekstiilitaideteos muistuttanee, että olemme osa suurempaa avaruutta tulevaisuudessakin. Annamari Kinnusen herkkä monotypia tarkastelee ajan siirtymistä ja muutosta hieman lyhyemmällä mittakaavalla. 

Teeman tarkastelu myös teosnimien kautta voi olla kiintoisaa:

“Minne menemme” (Auvo Aaltola)
“Ehtyykö Sampo” (Elisen Kosonen)
“Rannalla on hiljaista” (Katriina Kaija)
“Unien Varjot” (Tuomo Kukkonen)
“Kaikki kuljetut matkat” (Outi Savolainen)
“Tulevaisuuden jälkeen tarvitaan jeesusteippiä” (Ritva-Liisa Virtanen)
“Minä palaan vielä” (Juho Sihvonen)

Näyttelyssä on teoksia 28 kuvataiteilijalta, jotka ovat Savonlinnasta, Rantasalmelta, Sulkavalta, Juvalta, Mikkelistä, Joensuusta sekä Turusta. Näyttelyyn oli avoin kuvataiteilijahaku. Näyttelykokonaisuus toteutui perinteisellä jurytyksellä, jossa teokset tuotiin ehdolle museolle paikan päälle. Näyttelyn jurytti kuvataiteilija Juha Sääski Helsingistä.

Kuvataideyhdistys Ars Nova ry perustettiin 6.11.1967 ja sen kotipaikka on Savonlinna. Ars Nova ry kuuluu Skjl:n – Suomen Kuvataidejärjestöjen liittoon. Yhdistyksen tarkoituksena on tukea kuvataiteen harjoittajia, järjestää taidenäyttelyitä sekä kehittää ja syventää taideharrastusta ja taiteen ymmärtämistä paikkakunnalla. Näyttely-yhteistyö Riihisaaren museon kanssa on merkittävä ja tärkeä: taidemuseottomasta Savonlinnasta ovat kuvataiteen tilat vähissä. Riihisaaren museon näyttelyt tarjoavat mahdollisuuden nostaa esiin laajasti seudulla toimivia kuvataiteilijoita.

Tulevaisuuden jälkeen -taiteilijat:

Katriina Kaija
Marjo Eskonen
Marja Putus
Tuomo Kukkonen
Elise Kosonen
Ritva-Liisa Virtanen
Esa Tuomiranta
Maisa Tikkanen
Tarja Könönen
Juho Sihvonen
Jutta Keski-Orvola
Annamari Kinnunen
Eija Sairanen
Laura Hyppönen

Joni Ahonen
Katariina Mennander
Merja Tuomisto-Mielonen
Jaana Sofia Vatjus-Anttila
Auvo Aaltola
Kaija-Leena Hänninen
Mari Liimatainen
Outi Savolainen
Helena Ronkanen
Anna Arminen
Sini Kosonen
Erno Benker
Paavo Pelvo
Timo Kukkola

Ars Nova ry:n vuosinäyttely: TULEVAISUUDEN JÄLKEEN, 19.11.2021–16.1.2022, Riihisaari – Savonlinnan museo.