Hyppää sisältöön

Kadonnutta Savonlinnaa Anders Auvisen aikaan Riihisaaren näyttelyssä

Vanhassa valokuvassa mies seisoo. Vieressä tekstiasiakirja kehyksissä.
Nuori liikemies Anders Auvinen sekä dokumentti vuonna 1873 myönnetystä porvarioikeudesta, joka mahdollisti toimimisen itsenäisenä kauppiaana. Kuva: Riihisaari – Savonlinnan museo.

Savonlinnan museon uusi näyttely Kadonnutta Savonlinnaa etsimässä II kertoo Savonlinnassa 1870-luvulta lähtien vuosikymmeniä merkittävällä tavalla vaikuttaneesta Anders Auvisesta. Auvinen toimi seudulla mm. kauppiaana, laivanvarustajana ja sahanomistaja. Esillä näyttelyssä on Auvisen liikemies- ja elämänuraan liittyvää esineistöä, valokuvia ja dokumentteja, joiden kautta avataan tärkeä pala kehittyvän Savonlinnan historiaa. Näyttely on palkitun tekijätiimin, Ville Vilénin ja Kimmo Heikkilän, käsialaa. Se perustuu kaksikon myöhemmin tänä kesänä julkaistavaan uuteen kirjaan, Kadonnutta Savonlinnaa etsimässä II – Anders Auvisen Savonlinna. Näyttely on esillä Riihisaaressa marraskuulle saakka.

1800-luvun loppu oli suuren kehittymisen aikaa myös Savonlinnassa. Anders Auvinen oli mukana oikeastaan kaikessa uudessa toiminnassa, mitä kaupungissa tuolloin tapahtui. Savonlinnan keskustan nimistöstä edelleen tuttu Auvisenrinne on saanut nimensä Anders Auvisen Olavinkadun varrelle rakennuttamista ja omistamista, nyt jo puretuista komeista puutaloista. Liike- ja asuinhuoneistoina palvelleiden rakennusten alkuperäiset piirustukset ovat kulkeneet perintönä suvussa. Nyt nämä värikkäät ja näyttävät alkuperäispiirrokset kertovat näyttelyssä jo kadonneen Savonlinnan tarinaa.

Vanhassa valokuvassa taustalla rakennuksia ja etualalla vettä.
Savonlinnan keskustaa ja Auvisenrinne 1870-luvulla. Kuva: Riihisaari – Savonlinnan museo.

Kuva- ja tekstimateriaalin lisäksi esillä on muun muassa Anders Auvisen pojan Aleks Auvisen Lyypekistä vuonna 1893 hankkima kamera, jolla kirjan kansi- ja näyttelyn otsikkokuvakin on otettu. Yksi henkilökohtaisimmista esineistä on Anders Auvisen savukerasia, jossa ovat tupakatkin vielä jäljellä. Rasiassa on myös Auvisen itsensä kirjoittama paperi, jossa hän ilmoittaa lopettavansa tupakanpolton. Virallisempia dokumentteja näyttelyssä edustaa muun muassa Savonlinnan maistraatin Anders Auviselle maaliskuussa 1873 myöntämä porvarioikeus, joka mahdollisti toimimisen itsenäisenä kauppiaana. Suurennoksena näyttelyssä nähdään 1870-luvun Savonlinnan keskustaa esittävä akvarellikuva Auvisenrinteestä – kuva, jollaista ei koskaan otettu. Näyttelyn tekstit ovat Ville Vilénin ja graafinen suunnittelu Kimmo Heikkilän.

Myöhemmin kesällä ilmestyvä Vilénin kirjoittama, Heikkilän taittama ja Riihisaaren – Savonlinnan museon kustantama teos ”Kadonnutta Savonlinnaa etsimässä II – Anders Auvisen Savonlinna” koostuu kahdesta tarinasta. Toinen on kertomus siitä, kuinka pienestä Saimaan rannalla uinuvasta Savonlinnasta kehittyi 1870-luvulla oikea kaupunki. Toinen tarina kertoo Anders Auvisesta, joka nuorena miehenalkuna saapuu Kiteeltä Savonlinnaan etsimään tulevaisuuttaan.

Kadonnutta Savonlinnaa etsimässä II – Anders Auvisen Savonlinna, Riihisaari – Savonlinnan museo, 14.6.–3.11.2024