Hyppää sisältöön

LUOTSILAIVA SAIMAA 130 VUOTTA

Höyrylaiva Saimaan valmistumisesta tuli toukokuussa 2023 kuluneeksi 130 vuotta. Alus rakennettiin Crichtonin telakalla Turussa, josta se seilasi nimikkojärvelleen kesäkuun 1893 alussa. Laivan kotipaikka oli aluksi Lappeenranta ja vuodesta 1918 alkaen Savonlinna. Laitaatsillan telakka Savonlinnassa on useana vuonna ollut aluksen tuttu ja turvallinen talvehtimispaikka.

Vanha laiva
S/s Saimaa Riihisaaren laiturissa. Kuva: Jussi Kirmanen.

Höyrylaiva Saimaa oli Saimaan luotsipiirin töissä vuoteen 1984 saakka. Aluksen tehtävänä oli mitata, merkitä, huoltaa ja tarkastaa vesiväyliä. Se kiersi väylien tarkastusmatkoilla, kuljetti loistojen valaisemiseen tarvittuja bensiinitynnyreitä, petrolikanistereita, kaasupulloja, paristoja ja lopulta aurinkopaneeleitakin. Miehistö huolsi ja rakensi linjatauluja sekä muita väylämerkkejä.

Suurelle yleisölle paremmin tunnettuja ovat olleet ns. ”herrakeikat”. Jo toisena kesänään, heinäkuussa 1894, Saimaa risteili kahdeksan muun aluksen mukana Venäjän keisari Aleksanteri III:n eskaaderissa Suomenlahdella. Suomen itsenäistyttyä ovat koti- ja ulkomaiset pääministerit ja presidentit päässeet nauttimaan aluksen tarjoamasta tasaisesta kyydistä. Myös kaksi Ruotsin kuningasta on laivalla risteillyt.

Saimaan vaiheisiin liittyy myös dramatiikkaa. Jatkosodan aikana alus palveli Suomenlahdella ja joutui muutamaan otteeseen Neuvostoliiton lentokoneiden hyökkäyksen kohteeksi. Henkilövahingoilta onneksi vältyttiin. Heinäkuussa 2002 salama iski Saimaan mastoon, pirstoi sen sekä rikkoi aluksen sähköt ja sähkölaitteet. Mutta matka jatkui.

Höyrylaiva Saimaasta on aina pidetty hyvää huolta ja viime vuosikymmenet se on ollut edustuskäytössä. Saimaa on edelleen toimintakuntoinen ja upea alus, joka liikennöi joka kesä, polttoaineenaan kotimainen koivuhalko. Tätä kansallisesti merkittävää museoalusta halutaan jatkossa esitellä laajemmin suurelle yleisölle. Aluksen kotisatamana säilyy Savonlinna. Saimaan on tarkoitus olla esillä Riihisaaren museolaiturissa osana Savonlinnan ainutlaatuista museohöyrylaivojen kokonaisuutta.

Luotsilaiva Saimaa 130 vuotta, 28.4.–10.9.2023, Riihisaari – Savonlinnan museo.