Hyppää sisältöön

Oili Mäki: KUN ELÄMÄ ANTOI MINULLE VÄRIT – Juhlanäyttely

Professori, tekstiilitaiteilija Oili Mäen 50-vuotista taiteilijauraa esittelevässä näyttelyssä esitellään hänen koko taideuransa tuotantoa esillä olevin taideteoksin sekä audiovisuaalisesti. Näyttelyssä nähdään eri ilmaisumuodoin taiteilijan kuvakudoksia, täkänöitä, ryijyjä, maalauksia, kangassuunnittelua sekä muita hänen luomiaan taideteoksia vuosilta 1961–2011.

Oili Mäki (1925–2011) tunnettiin kotimaassa ja ulkomailla ennen kaikkea värikylläisistä kuvakudoksistaan ja ryijyistään, joissa on myyttisiä, muiden muassa kalevalaisia ja kansallisuususkontoon liittyviä teemoja. Hän julkaisi myös useita runoteoksia ja muuta kirjallisuutta sekä suunnitteli useita kirkkotekstiilejä.

Oili Mäen taiteilijauran merkittävimpänä saavutuksena voidaan pitää hänen suuren kalevalaisen kuvakudoksen Maailmojen synty sijoittaminen YK:n Euroopan päämajaan, Geneven Kansojen palatsiin vuonna 1974. Kuvakudos oli Suomen valtion lahja YK:lle.

Oili Mäki (o.s. Olga Muru) syntyi v. 1925 Mantsinsaarella, Salmin pitäjässä. Hän kuoli 25.8.2011 Espoossa ehdittyään ennen kuolemaansa viettää 50-vuotistaiteilijajuhlaansa.

Mäen perhe lähti Suomeen evakkoon v. 1939 talvisodan syttyessä. Savonlinnaan Mäki muutti muutamien käänteiden kautta, toimi ensin NNKY:n juoksutyttönä ja valmistui ylioppilaaksi v. 1948 Savonlinnan tyttölyseosta. Savonlinnasta tuli Oilille rakas koulu- ja kotikaupunki, ja hän vietti Savonlinnassa myöhemmin useita ajanjaksoja 1960–1980 luvuilla taidenäyttelyiden, työn ja oopperajuhlien merkeissä.

Savonlinnan Nälkälinnanmäelle 1964 valmistuneeseen uuteen kirjastotaloon Oili Mäki kutoi peräti 22 metriä pitkän täkänän, joka on edelleen alkuperäisellä paikallaan. Nyt samaan, tällä hetkellä Savonlinnan maakuntamuseon käytössä olevaan tilaan on pystytetty Oili Mäen elämäntyöstä kertova värikäs ja runsas näyttely.

Oili Mäki: KUN ELÄMÄ ANTOI MINULLE VÄRIT – Juhlanäyttely, 25.12.2020 – 2.5.2021