Hyppää sisältöön

OMA KOTI – Ari Jaskarin valokuvia

Ari Jaskari (s. 1958) tunnetaan Saimaan järviluonnon ja sen rannoilla asuvien ihmisten kuvaajana. Hänen näyttelynsä Oma koti perustuu Jaskarin 1980-luvulla Anttolassa ja sen ympäristössä valokuvaamaan aineistoon. Kuvista avautuu intiimi näkymä Jaskarin perheen ja lähiyhteisön elinpiiriin, ja arjesta rajattuihin hetkiin. Niiden maailma on yhtä aikaa tuttu ja tuntematon, hämmentävä, lempeä ja rankka.

Kaksi ihmistä seisoo vedessä.
Helle. Kuva: Ari Jaskari.

Jaskarin näkyvä ura alkoi 1970-luvun lopun nuorten luontoaktivismista. 1980-luvun alussa hän palasi asumaan lapsuutensa kotiseudulle, Etelä-Savossa sijaitsevaan Anttolaan, ja herätti huomiota mustavalkoisella aineistollaan. Ari Jaskarin teoksia on nähty usein yhteisnäyttelyissä sekä Suomessa että ulkomailla. Nyt esitettävä, uusi näyttely koostaa yhteen hänen keskeisimmän tuotantonsa.

Oma koti -sarjan ihmiset elivät todellisuutta, johon kulutusjuhlat eivät koskaan ulottuneet. Puuhella, kaivosta ämpärillä kannettu vesi ja keittiön pöydällä palanut öljylamppu eivät edustaneet heille nostalgiaa, vaan välttämättömyyttä, ainoaa mahdollista valintaa. Kuvat viestivät Jaskarin perheenjäsenten mielentiloista ja ihmisten välisistä jännitteistä, mutta myös jokapäiväisestä yhteydestä luontoon.

Lue lisää tiedotteesta.

OMA KOTI – Ari Jaskarin valokuvia, 9.6.–3.9.2023, Riihisaari – Savonlinnan museo.

Huom! Heinäkuussa Jaskarin näyttelyssä Savonlinnan Oopperajuhlien illan oopperan esittely, minkä aikana näyttely ei ole avoinna muille museokävijöille. Pahoittelemme tästä mahdollisesti koituvaa haittaa.