Hyppää sisältöön

Riihisaari Blues 10.–13. marraskuuta

Savonlinnan syksyssä kuultiin jälleen tasokasta bluesia, kun Savonlinnan museon oma Riihisaari Blues -festivaali järjestettiin Olavinlinnan kansallismaisemassa toista kertaa marraskuun toisena viikonloppuna.

Riihisaari toimi marraskuun hämärissä jälleen tunnelmallisena kotina museon omalle bluesmusiikin festivaalille. Vuonna 2021 suuren suosion saanut musiikkitapahtuma järjestettiin nyt toista kertaa. Tapahtuman päänäyttämönä toimi Riihisaaren 170-vuotias tiilimakasiini ja konserttitilana oli Savonlinnan museon näyttelysali, jonne luotiin rento olohuonemainen klubitunnelma.

Osta tai varaa lippusi ennakkoon Riihisaaren asiakaspalvelusta, joka on avoinna päivittäin klo 1017, puh. 044 417 4466, e-mail riihisaari(@)savonlinna.fi.

Festivaalin ohjelma koostui 10.–13.11. järjestettävistä tapahtumista

Perjantain ja lauantain komeaan esiintyjäkaartiin Riihisaaressa kuuluivat brittiläislähtöinen blues & roots -pianisti Louie Digmanalan, suomalaiseen aateliin lukeutuva Tohtori Helanderin bluestrio Dr. Helander & Third Ward, ympäri maailmaa jo 40-vuoden ajan bluesin ja juurimusiikin kanssa kiertänyt kitaristi-laulaja Dik Banovich, Suomi-bluesin lipunkantaja ja Riihisaari Bluesin perustajajäsen Ismo Haavisto sekä saksofoneineen New Orleans hengessä sykkivä kuusihenkinen Masa Orpana Honk. (Huom! Perjantain esiintyjä vaihtui sairastapauksen vuoksi).

Tänä vuonna festivaali laajentui myös Savonlinnan Kulttuurikellarille, jossa torstain etkoklubilla varaslähtönä tapahtumaan kuultiin loistavaa Maria Hänninen & Olli Siikanen Duoa, ja sunnuntaina festivaalin päätteeksi rentouduttiin ruuan ja levymusiikin parissa bluesiltapäivässä. Samaten Savonlinnan Kulttuurikellarilla on vuoden loppuun esillä näyttely MR. BLUES, PEPE AHLQVIST – Jani Mahkosen valokuvia ja levynkansia. Riihisaaressa oli tapahtuman aikana teemaan sopien myös levymyyntiä.

Riihisaari Blues -festivaali täydentää ja monipuolistaa osaltaan edelleen Savonlinnan mielenkiintoista ympärivuotista tapahtumatarjontaa ja tarjoaa musiikillisen piristyksen keskelle pimeintä syksyä. Riihisaaren ja Olavinlinnan kansallismaiseman puitteet toimivat ympäri vuoden kiinnostavana tapahtumien järjestämispaikkana ja ihmisten kohtaamispaikkana.

– Blues sopii juurevan Riihisaaremme miljööseen mitä parhaiten, toteaa vuosittain järjestettävän tapahtuman perustajiin kuuluva museonjohtaja Nikke Kaartinen. Jo ensimmäisenä vuonna saatu palaute oli niin positiivista ja innostus suurta, että huomasimme tällaiselle tapahtumalle todella olevan tilausta. Oman musiikkitapahtuman kautta voimme monipuolisesti tuoda esille museomme ja kohteemme teemoja uudessa valossa, komeassa ja ainutlaatuisessa ympäristössä.

Tapahtuman suunnittelusta ovat vastanneet bluesmuusikko Ismo Haavisto ja museonjohtaja Nikke Kaartinen. Visuaalisesta ilmeestä vastaa Jani Mahkonen, ja ruoka- ja juomatarjoilusta Kulttuurihanat. Tapahtuman järjesti Riihisaari – Savonlinnan museo yhteistyökumppaneineen.

Järjestäjä: Riihisaari – Savonlinnan museo

Yleisöä isossa salissa blues-konsertissa.
Ensimmäinen Riihisaari Blues syksyllä 2021 veti salin heti täyteen. Kuva: Timo Seppäläinen.

RIIHISAARI BLUES 10.-13.10.2022

Riihisaari, Savonlinna
Ohjelma

Huom! Perjantain esiintyjä vaihtunut sairastapauksen vuoksi.

Riihisaari Blues – torstai:
To 10.11. klo 19 Showtime Kulttuurikellari
Etkoklubi: Maria Hänninen & Olli Siikanen Duo
Liput: 20 € / Museokortilla 15 €

Riihisaari Blues – perjantai:
Pe 11.11. klo 19 Showtime Riihisaari
Louie Digman (UK)
Dr. Helander & Third Ward
Liput: 35 € / (Yhteislippu pe + la 60 €)

Riihisaari Blues – lauantai:
La 12.11. klo 19 Showtime Riihisaari
Dik Banovich (FR) & Ismo Haavisto
Masa Orpana Honk
Liput: 35 € / (Yhteislippu pe + la 60 €)

Riihisaari Blues – sunnuntai:
Su 13.11. klo 13–16 Kulttuurikellari
Bluesiltapäivä: Bluesia lautasella ja levylautasella
Vapaa pääsy

Tapahtumapaikat:

Riihisaari – Savonlinnan museoRiihisaari, Savonlinna
Savonlinnan KulttuurikellariOlavinkatu 34, Savonlinna

Muusikkoesittelyt

MARIA HÄNNINEN & OLLI SIIKANEN DUO

Maria Hänninen & Olli Siikanen Duo

Maria Hännisen ja Olli Siikasen duo tarjoilee blues- ja rock-säveliä maukkaan rouheasti, Hännisen omaa tuotantoa sekä tyyliin sopivia muita biisejä tulille iskien. Alun perin Hännisen ja Siikasen yhteistyö alkoi vuonna 2009 perustetun blueshenkisen trion Maria Hänninen Experimentin parissa.

Maria Hänninen on savolaislähtöinen laulaja-lauluntekijä ja monen instrumentin varressa häärivä ”musiikin sekatyöläinen”. Solistina, muusikkona ja taustalaulajana Maria on vuosien varrella heittänyt lukemattomia keikkoja ja osallistunut huimaan määrään levytyksiä. Yhteistyökumppaneita ovat mm. Ken Hensley (Uriah Heep), Corky Laing (Mountain) Dave Lindholm, Pelle Miljoona, Freud, Marx, Engels & Jung, Hector, Liisa Akimof, Havana Black, Michael Monroe, Riku Niemi Orchestra, Erja Lyytinen, Jussi Raittinen,Hoedown Tuomari Nurmio, Jake’s Blues Band, Wigwam Experience jne.

Omista biiseistä koostuvia soololevyjä on ilmestynyt suomeksi sekä englanniksi. Viime aikoina hän on keskittynyt raskaamman rockin ”Mount Mary”-orkesterinsa kanssa levyjentekoon ja keikkailuun, debyytti tältä orkesterilta ilmestyi tammikuussa 2021, ja toista nauhoitetaan parhaillaan.

Olli Siikanen on kansainvälisesti tunnustettu kitaristi, jota on kuultu TV-bändeissä sekä monilla levyillä. Olli on heittänyt tuhansia keikkoja ja esiintynyt useissa tunnetuissa bändeissä (mm. Anna Abreu, Diandra, Arttu Wiskari, Anna Puu, Suurlähettiläs-solisti Jussun Soolobändi jne.). Ollin kitarointi ei ole jättänyt kylmäksi myöskään Yhdysvalloissa vuosittain järjestettävillä alansa suurimmilla NAMM-musiikkimessuilla, joilla Ollin soittoa on saatu kuulla jo useana vuonna.

LOUIE DIGMAN (UK)

Louie Digman (UK)

Louie Digman on brittiläislähtöinen blues & roots -muusikko. Hän aloitti ammattimaisen pianouransa 15-vuotiaana musisoimalla lähikuppilansa nurkassa ja on ollut tien päällä siitä lähtien!

Louie Digman soittaa musiikkia Bluesista Boogie Woogieen ja kaikkea siltä väliltä. Ukkosta vasemmassa ja salamaa oikeassa kädessään, Louie Digman viskaa yleisönsä keskelle musiikkiviihteen kulta-aikaa.

DR. HELANDER & THIRD WARD

Dr. Helander & Third Ward

Tohtori Helanderin bluestrio lukeutuu alan suomalaiseen aateliin. Vastikään edeltäjänsä tavoin arvostelumenestykseksi osoittautuneen kakkosalbuminsa julkaisseen yhtyeen jäsenet omaavat kukin vuosikymmenien kokemuksen bluesin soittamisesta yhdessä ja erikseen.

Bluesministeri Esa Kuloniemi (basso, kitara) tunnetaan mm. Honey B & T-Bonesin perustajajäsenenä sekä 34-vuotisesta urastaan Yleisradion bluesdeejiinä. Rumpali Leevi Leppänen on tuttu lukemattomista huippukokoonpanoista, studiomuusikon työstään ja rumpujensoitto-oppikirjojen tekijänä. Dr. Helander, eli Ilkka Helander itse on yksi tämän hetken, ellei jopa kaikkien aikojen karismaattisimpia suomalaisia bluesartisteja, jonka karhea ääni, järeä olemus ja bluesin ytimeen poraava kitarointi, ovat tehneet selvää jälkeä Suomessa ja maamme rajojen ulkopuolella.

Dr. Helander kitara, laulu
Esa Kuloniemi sähköbasso, slidekitara, laulu
Leevi Leppänen rummut, perkussiot ja laulu

DIK BANOVICH (FR) & ISMO HAAVISTO

Dik Banovich (FR) & Ismo Haavisto

Dik Banovich kasvoi Chicagossa 1960-luvulla ja kuuli paljon bluesia, swingiä ja muuta amerikkalaista kitaramusiikkia. Hänen omassa soitossaan on vaikutteita sekä perinteisistä että moderneista kitaran fingerstyle-soittotekniikoista ja niistä hän on luonut oman vahvan näppäilytyylinsä. Dik Banovich on soittanut ja laulanut jo yli 40 vuotta akustista blues- ja juurimusiikkia. Hän on soittanut konserteissa ja festivaaleilla Skotlannissa, Englannissa, Euroopassa, Skandinaviassa, Yhdysvalloissa ja jopa Länsi-Afrikassa. Hänen tyylinsä rakentuu perinteisen akustisen bluesin ympärille. Siinä kuullaan vaikutteita Delta bluesin syvimmistä sävyistä, mutta mukana on myös mausteita swingistä, ragtimesta, americanasta ja folk bluesista.

Ismo Haavisto kuuluu Suomi-bluesin taidokkaaseen ammattilaiskaartiin. Yli 30-vuoden blueskokemus takaa vankan ammattitaidon ja syvältä sielusta kumpuavan tulkinnan. Hän keikkailee ympäri Suomea ja ulkomaita. Tämä lahtelainen artisti tunnetaan erinomaisena laulajana, harpistina, kitaristina ja biisintekijänä. Hän on julkaisut kymmenen levyä. Haavisto on mukana omalla kappaleellaan Aki Kaurismäen viimeisimmässä elokuvassa “Toivon tuolla puolen”. Ismo ja Dik tapasivat Blues au Château -festivaaleilla Ranskassa elokuussa 2021. Tästä alkoi heidän yhteistyönsä, ja tämän tuloksena Dik on nyt kiertueella Suomessa. Riihisaari Bluesissa Ismo ja Dik esiintyvät yhdessä ja erikseen.

MASA ORPANA HONK

Masa Orpana Honk

Masa Orpana Honkin keikoilla voi kokea rhythm and bluesin riemun. Yhtyeen valtti on kolmen saksofonin sektio, jota komppaa New Orleansin hengessä sykkivä rytmiryhmä. Laulajana ja kitaristina vakuuttaa roots-musiikin konkari Johnny Gideon. Bändin persoonallisessa musiikissa yhdistyvät blues, afroamerikkalainen juurimusiikki sekä jazzin kieli pitkälle vietyjen improvisaatioiden, omien sävellysten ja hiottujen sovitusten muodossa.

Alunperin Honk on perustettu vuonna 2012, ja se on toiminut keikoilla enimmäkseen kvartettina Orpanan ollessa ainoa puhaltaja. Kahdella saksofonistilla vahvistettu kokoonpano on syntynyt ideasta soittaa keikoilla Orpanan useamman puhaltajan sovituksia. Laajennettu yhtye on esiintynyt mm. Tampere Jazz Happeningissä, Lahden Jazztorilla, Kangasalan Harjujazz-festivaaleilla sekä G Livelab Tampere -klubilla.

Joulukuussa 2021 Masa Orpanalle myönnettiin Jemma-palkinto työstään bluesin ja muun rytmimusiikin parissa. Palkinnon ovat aiemmin saaneet muun muassa Marjo Leinonen, Pepe Ahlqvist ja Jo’ Buddy.

Honk julkaisi touko-kesäkuussa 2022 uutta musiikkia kahden digisinglen muodossa. Vuonna 2021 bändiltä ilmestyi kaksi digi-EP:tä, The BigB ja Shakin’ (Alba Records).  Aiemmin Honk on julkaissut kaksi kriitikoiden kehumaa albumia: Honk (2018) sekä Travelin’ Home (2014).

Kokoonpano:

Johnny Gideon alias Jonni Seppälä – kitara, laulu, Masa Orpana – tenorisaksofoni, Tuomas Heinonen – alttosaksofoni, Aino Heikkonen – baritonisaksofoni, Ville Vallila – basso, Juppo Paavola – rummut.


RIIHISAARI BLUES 10.-13.10.2022

Muusikko soittaa vanhassa laivassa.
Ismo Haavisto museolaiva s/s Mikon kesäisessä ruumakonsertissa 2021. Kuva: Nikke Kaartinen.