Hyppää sisältöön

VESJKANSA – Valokuvia Saimaan saaristosta

Sata vuotta sitten Savonlinnan seudun saaristossa asui tuhansia ympärivuotisia asukkaita. Maatalous, erityisesti karjatalous, metsätalous sekä kalastus olivat saaristolaisten tärkeimpiä elinkeinoja. Laivaliikenteen ansiosta saaristossa asui toiseen maailmansotaan saakka paljon laivamiehiä. Kesäisin he työskentelivät jonkun yhtiön tai yksityisen laivassa ja talvisin tekivät metsätöitä.

Kaksi ihmistä seisoo veneessä ja pitää käsissään kalaverkkoja.

Myös huvilaelämä kukoisti etenkin Pihlajavedellä 1920- ja 1930-luvuilla, kun kaupunkilaisperheitä muutti kesäksi maalle. Huvilat sijaitsivat nauhamaisesti Savonlinnan ja Punkaharjun välillä, laivareitin varrella. Ennen talvisodan syttymistä vuonna 1939 Pihlajavedelle oli rakennettu ainakin 36 kesähuvilaa. Sotavuodet päättivät huviloiden rakentamisen ja mökkien kausi alkoi.

Saimaan saaristolaisten arkea ja juhlaa on tallentunut valokuviin jo toistasataa vuotta. Savonlinnan museon omien kokoelmien lisäksi Vesjkansa Valokuvia Saimaan saaristosta -näyttelyyn on saatu kuvia myös Savonlinnan Fotokerhon kautta sekä yksityiskokoelmista. Valokuvallinen kurkistus saaristolaiselämään Riihisaaressa 20.1.–16.4.2023.  
Lue lisää tiedotteesta

Vesjkansa – Valokuvia Saimaan saaristosta, 20.1.–16.4.2023, Riihisaari – Savonlinnan museo.