Hyppää sisältöön

Museon uusi taidenäyttely 25.12.2020 alkaen – Kun elämä antoi minulle värit

Professori, tekstiilitaiteilija Oili Mäen 50-vuotista taiteilijauraa käsittelevässä näyttelyssä esitellään hänen tuotantoaan taideteoksin ja audiovisuaalisesti. Näyttelyssä nähdään eri ilmaisumuodoin taiteilijan kuvakudoksia, täkänöitä, ryijyjä, maalauksia, kangassuunnittelua sekä muita hänen luomiaan teoksia vuosilta 1961–2011.

Oili Mäki (1925–2011) tunnettiin kotimaassa ja ulkomailla ennen kaikkea värikylläisistä kuvakudoksistaan ja ryijyistään, joissa on myyttisiä, muiden muassa kalevalaisia ja kansallisuususkontoon liittyviä teemoja. Hän julkaisi myös runoteoksia ja muuta kirjallisuutta sekä suunnitteli useita kirkkotekstiilejä.

Oili Mäen taiteilijauran merkittävimpänä saavutuksena voidaan pitää suuren kalevalaisen Maailmojen synty -kuvakudoksen sijoittamista YK:n Euroopan päämajaan, Geneven Kansojen palatsiin vuonna 1974. Kuvakudos oli Suomen valtion lahja YK:lle.

Oili Mäki (o.s. Olga Muru) syntyi 1925 Mantsinsaarella, Salmin pitäjässä Laatokan Karjalassa. Hän kuoli 25.8.2011 Espoossa ehdittyään ennen kuolemaansa viettää 50-vuotistaiteilijajuhlaansa.

Mäen perhe lähti evakkoon 1939 talvisodan syttyessä. Savonlinnaan Mäki muutti muutamien käänteiden kautta, toimi ensin NNKY:n juoksutyttönä ja valmistui ylioppilaaksi 1948 Savonlinnan tyttölyseosta. Savonlinnasta tuli Oilille rakas koulu- ja kotikaupunki, jossa hän 1960–1980 luvuilla vietti useita ajanjaksoja taidenäyttelyiden, työn ja oopperajuhlien merkeissä.

Savonlinnan Nälkälinnanmäelle 1964 valmistuneeseen uuteen kirjastotaloon Oili Mäki kutoi peräti 22 metriä pitkän täkänän, joka on edelleen alkuperäisellä paikallaan. Nyt samaan, tällä hetkellä Savonlinnan maakuntamuseon käytössä olevaan tilaan on pystytetty Oili Mäen elämäntyöstä kertova värikäs ja runsas näyttely. Avoinna 2.5.2021 saakka.