Hyppää sisältöön

SOLMU AJASSA

Solmu ajassa -näyttely on poikkitaiteellinen kokonaisuus, joka syntyi monitaiteilija Lauri Ainalan, kuvataiteilijoiden Sini Kososen ja Ville Erkki Tarken sekä äänitaiteilija Juho Liukkosen yhteisponnistuksena.

Kaksi ihmistä talon alla tutkimassa kamerat kädessä.
Kuva: Ville Tarke ja Lauri Ainala Solmun talon alapohjassa / Juho Liukkonen.

Näyttelyn alkusysäyksenä ja pohjana toimi taiteilijoiden sattumalta tekemä löytö: Savonlinnan kaupungin omistaman, erittäin rapistuneen ja purkutuomion saaneen Solmun talona tunnetun rakennuksen alapohjasta löytyi satoja vanhoja lasinegatiiveja. Negatiivit olivat unohdettuina, osin maahan hautautuneina. Suuri osa niistä oli täysin pirstaleina ja tuhoutuneina.

Tiedetään, että rakennuksessa toimi valokuvaamo Olavi vuoteen 1975 saakka. Suurimman osan kuvista on mitä todennäköisimmin ottanut valokuvaaja Paavo Sihvonen. Kuvien löytyminen solmi yhteen Paavon ikuistamien menneisyyden ihmisten kertomukset ja nykyhetken: löydön tehneet taiteilijat, sekä kuvien herättämät uudet tarinat ja visiot.

Kaikki näyttelyn teokset pohjautuvat lasinegatiiveihin sekä niiden löytöpaikkaan, ja kukin taiteilija on käsitellyt tätä materiaalia omalla tavallaan. Lauri Ainalan teoksissa ääni ja kuva punoutuvat yhteen, äänen muuntuessa kuvaksi ja kuvan ääneksi. Sini Kosonen tuo näyttelyyn valokuvavedoksia, installaatioita sekä yhdessä Ainalan kanssa tekemiään videoteoksia. Ville Erkki Tarke on valokuvannut Solmun talon sekä ympäröivää miljöötä, ja mallintanut ne fotogrammetria-tekniikalla 3D-malleiksi, joista on sitten työstänyt videoita ja valokuvia. Juho Liukkosen kauniit valokuvat avaavat sekä talon kohtaloa, että prosessia näyttelyn takana. Ainala ja Liukkonen ovat luoneet näyttelylle kuviin sekä talon ääniin pohjautuvan äänimaiseman.

Solmu ajassa -projektissa on kyse valokuvista, säilyttämisestä, katoamisesta, hajoamisesta, unohtamisesta – kaupungin alitajunnan pyyhkimisestä vanhan rakennuskannan ja sinne kätkeytyvien muistojen tuhoutuessa.

Lue lisää tiedotteesta.

Solmu ajassa -näyttelyyn on myös varattavissa toiminnallinen koululaisohjelma alakoululaisille. Lue lisää koululaisohjelmasta.

SOLMU AJASSA, 15.9.2023–14.4.2024, Riihisaari – Savonlinnan museo.