Hyppää sisältöön

Linnankadun historia

Kaupungin perusta alkoi kehittyä, kun Eerik Akselinpoika Tott 1475 perusti Olavinlinnan Kyrönsalmen saarelle. Pyhän Olavin mukaan nimetty linna, jota aluksi kutsuttiin myös Uudeksi linnaksi, rakennettiin valtakunnan itärajan suojaksi (Ruotsin ja Venäjän rajalle).
Linnan vieressä olevalle Vääräsaarelle syntyi asutusyhdyskunta, jolle Pietari Brahe 1639 antoi kaupunkioikeudet ja perusti Savonlinnan Kaupungin. 

Kaupungin kehittyminen vauhdittui 1900-luvun alussa, kun sinne perustettu Olavin kylpylaitos ja sahateollisuus käynnistyivät. Saimaan kanavan aukaiseminen ja rautatien rakentaminen antoivat sysäyksen kaupungin kehittymiselle. 1900-luvun alussa Savonlinna oli jo Saimaan laivaliikenteen keskus. Samoihin aikoihin alkoi myös kaupungin teollistuminen.

Linnankadun itäpääty on Savonlinnan vanhinta kaupunkiympäristöä. Olavinlinnan lähelle muodostui jo rakennusvaiheessa asutusta.

Linnankadun kehittämishankkeen vaikutusalue on vanhinta säilynyttä Savonlinnaa, ja siellä saa vaikutelman siitä millainen puutalokaupunki Savonlinna vielä muutama vuosikymmen sitten oli.

Karttoja vanhasta Linnankadusta museon kokoelmista.
(klikkaamalla kuvia saat ne suurempina)

Linnankadun alueen vanha kartta
Linnankadun alueen kartta

      

Savonlinnan maakuntamuseon verkkonäyttelysivut kertovat Ellistä, joka asuu Linnankadulla. Pikkutytön näkökulmasta kerrotaan Linnankadun arjesta 1930-luvulla.

Savonlinna normaalikoulun Linnankadun historiaa kartoittava projekti vuodelta 2000 kertoo rakennuksista ja alueesta yleensä mutta myös perinteistä, joulusta ja lasten arjesta.

hankkeen logot