Hyppää sisältöön

Kulttuuri

Suomen kymmenen vanhimman kaupungin joukkoon lukeutuva Savonlinna (perustettu 1639) on Saimaan järvialueen kansainvälisesti tunnetuin turistikeskus. Kaunis luonto, Olavinlinna, kylpylaitos, sisävesiliikenne ja kulttuuri ovat houkutelleet matkailijoita kaupunkiin yli vuosisadan ajan.

Ensimmäiset oopperaesitykset olivat Olavinlinnassa jo vuonna 1912. Tänä päivänä Olavinlinna ja siellä heinäkuussa järjestettävät Savonlinnan Oopperajuhlat toimivat kaupungin keulakuvana. Suomen kansalliskirjailijoihin lukeutuva Joel Lehtonen syntyi Säämingissä, nykyisessä Savonlinnassa vuonna 1881. Hän vietti kesiään Savonlinnan Lehtiniemessä sijaitsevalla Inhan tilalla, joka myös Putkinotkona tunnetaan. Lisätietoja kaupungin historiasta löytyy myös Savonlinnan museon näyttelyistä Riihisaaresta.

Savonlinnan kaupunki on laajentunut kuntaliitosten myötä. Savolaisen ja karjalaisen kulttuurin rajamailla sijaitsevalla Savonrannalla toimii pieni, mutta tiivis taiteilijayhteisö. Savonrannalla 1890 syntynyt A.O. Väisänen oli yksi Suomen merkittävimmistä kansanmusiikinkerääjistä ja -tutkijoista.

Punkaharjun luonnonsuojelualue on yksi Suomen tunnetuimpia kansallismaisemia, jolla on kiinnostava luonnon- ja kulttuurihistoria. Harjualue ja Metsäntutkimuslaitoksen puistot tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia vapaa-ajanviettoon. Luonnonsuojelualueen vieressä sijaitseva Lusto on metsäkulttuurin valtakunnallinen erikoismuseo ja tiedekeskus.

Kerimäki tunnetaan parhaiten maailman suurimmasta puukirkosta ja kirkkaasta Puruvedestä muikkuineen. Hytermän museosaarella voi tutustua kiehtoviin historian vaiheisiin. Virkeä yhdistystoiminta tekee Kerimäestä viihtyisän paikan sekä asukkaille että turisteille. Kesälomakauden avaa Kerimäen kirkonmäeltä vuosittain julistettava lomarauha.

Tule ja poimi Savonlinnan kulttuurianti!