Hyppää sisältöön

Pyhän Olavin päivä 29.7.

Pyhän Olavin päivä

Pietari Brahe perusti Savonlinnan kaupungin vuonna 1639. Kaupungin perustamista juhlitaan joka vuosi Pyhän Olavin päivänä 29.7. Kaupunginhallitus suosittelee yleistä liputusta Pyhän Olavin päivänä Savonlinnassa.

Savonlinnalla on merkittävät ja pitkälle kantavat historian juuret. Se kuuluu Suomen viidentoista vanhimman kaupungin joukkoon ja on Itä-Suomen vanhin kaupunki. Kaupungissa sijaitsee Suomen vanhin katu, Linnankatu, joka on aikoinaan kulkenut Olavinlinnasta Hämeenlinnaan. Linnankatua kutsuttiin silloin ratsastustieksi tai Suureksi Savon tieksi. Olavinlinna puolestaan on maailman pohjoisin keskiaikainen toiminnassa oleva linna. Vahvan matkailuhistoriansa ansiosta Savonlinna on Suomen matkailun vanhinta aluetta.

Savonlinnan 382 v. syntymäpäivää juhlitaan Pyhän Olavin päivänä 29.7.2021

Koko perheen juhlassa 382 vuotta täyttävä Savonlinna on täynnä monipuolista ohjelmaa aamupäivästä iltaan. Ohjelmaa on nähtävillä ja koettavana eri puolilla kaupunkikeskustaa. Yleistä liputusta Pyhän Olavin päivänä suositellaan entiseen tapaan.

Erilaista ohjelmaa ja tekemistä on poikkeuksellisen kevään ja kesän jälkeen pystytty järjestämään runsaasti. Pyhän Olavin päivää juhlitaan koronaohjeistukset huomioiden kaupunkikeskustassa aikaisempaa laajemmalla alueella ja pienemmissä tapahtumissa. Rajoitusten johdosta ja ihmisten terveyden suojelemiseksi Kauppatorin isoa toritapahtumaa ja ilotulitusta ei tänä vuonna järjestetä. Myös juhlayleisöä pyydetään huomioimaan viranomaisten ohjeet, kuten turvaetäisyydet ja hygieniaohjeet.

Juhlapäivä avataan perinteisesti Ravintola Waahdon terassilla klo 10. Päivän avaa Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine.

Savonlinnan kaupunki jakaa Savonlinna-mitalin/-mitalit, joka myönnetään tunnustukseksi ansiokkaasta toiminnasta Savonlinnan kaupungin hyväksi. Savonlinna-mitaleita on jaettu jo vuodesta 1975 lähtien. Sen myöntämisestä päättää kerran vuodessa kaupunginhallitus.

Helsingin Savonlinna –seura julkistaa ansioituneen savonlinnalaisen eli Mustan Pässin. Arvonimi myönnetään siihen liittyvine riipuksineen hyvämaineiselle ja menestyksekkäästi Savonlinnaa tunnetuksi tehneelle henkilölle. Mustasta Pässistä päättää Helsingin Savonlinna –seura yhdessä paikallismedioiden, Savonmaa-lehden, Itä-Savo –lehden, Puruvesi-lehden ja Ylen kanssa.

Musiikkia kuullaan juhlapäivänä monen esiintyjän toimesta. Ulkoilmassa musiikista voi nauttia Puhallinorkesteri Saimaan konsertissa Joel Lehtosen puistossa. Kesäistä terassimusiikkia kuullaan Katja Inkalan sekä Mimosa ja Melissa Korhosen esittämänä kuudella eri terassilla. Illan pääesiintyjä Ruuskanen Railio klubi esiintyy Panimoravintola Huvilan piha-alueella.

Maailman viimeinen puurunkoinen höyrylotja, 107-vuotias museolaiva Mikko, risteilee Pyhän Olavin päivänä kaksi kertaa.

Pyhän Olavin päivänä yleisöllä on mahdollisuus tulla katsomaan koko perheelle suunnattua Hiirulainen ja Suuri seikkailu -teatteriesitystä Törninpyörän Vierasvenesataman nurmialueelle, jossa järjestetään myös 5 – 9 vuotialle lapsille oman huoltajan kanssa tanssillinen työpaja. Teatteriesityksen toteuttajana on Teatteri Mukamas ja tanssillisen lasten työpajan toteuttajana tanssitaiteilija Sonja Elonen. Tilaajana on Savonlinnan kulttuuritoimi.

S creatives – Skannaskassi -työpajassa Joel Lehtosen puistossa pääsee värittämään itselle Savonlinna Art&Design festivaalin näyttävän kangaskassin. Työpajan järjestävät S creatives ja Savonlinnan kulttuuritoimi.

Runsaasta ohjelmasta nostettakoon esille vielä Asukasloikka Savonlinnan ohjelmatarjonta, tanssiteatteriesitys, lavarunous, teatteri, boffaus ja tietysti Pässinpeijaiset Kulttuurikontissa Satamapuistossa.

Suurin osa päivän tapahtumista on maksuttomia.

Seuraa meitä Facebookissa: pyhanolavinpaiva, #pyhanolavinpaiva

Tapahtuman järjestävät Savonlinnan kaupungin kulttuuritoimi ja Savonmaa-lehti yhteistyökumppaneineen.

Muutokset mahdollisia. Ulkoilmatapahtumissa säävaraus.

Lisätietoja

Kosonen Elina, kulttuurituottaja

  • Sivistystoimiala / Kulttuuritoimi

Puh. 044 417 5444

Osoite: Asemantie 5, 57100 Savonlinna

Sähköposti: elina.kosonen@savonlinna.fi