Hyppää sisältöön

Pyhän Olavin päivä 29.7.

Pyhän Olavin päivä

Pietari Brahe perusti Savonlinnan kaupungin vuonna 1639. Kaupungin perustamista juhlitaan joka vuosi Pyhän Olavin päivänä 29.7. Kaupunginhallitus suosittelee yleistä liputusta Pyhän Olavin päivänä Savonlinnassa.

Savonlinnalla on merkittävät ja pitkälle kantavat historian juuret. Se kuuluu Suomen viidentoista vanhimman kaupungin joukkoon ja on Itä-Suomen vanhin kaupunki. Kaupungissa sijaitsee Suomen vanhin katu, Linnankatu, joka on aikoinaan kulkenut Olavinlinnasta Hämeenlinnaan. Linnankatua kutsuttiin silloin ratsastustieksi tai Suureksi Savon tieksi. Olavinlinna puolestaan on maailman pohjoisin keskiaikainen toiminnassa oleva linna. Vahvan matkailuhistoriansa ansiosta Savonlinna on Suomen matkailun vanhinta aluetta.

Savonlinnan 383 v. syntymäpäivää juhlitaan Pyhän Olavin päivänä 29.7.2022

Koko perheen juhlassa 383 vuotta täyttävä Savonlinna on täynnä monipuolista ohjelmaa aamupäivästä iltaan. Ohjelmaa on nähtävillä ja koettavana eri puolilla kaupunkikeskustaa. Yleistä liputusta Pyhän Olavin päivänä suositellaan entiseen tapaan.

Juhlapäivä avataan perinteisesti Ravintola Waahdon terassilla klo 10. Päivän avaa Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Terho Kaskinen.

Savonlinnan kaupunki jakaa Savonlinna-mitalin/-mitalit, joka myönnetään tunnustukseksi ansiokkaasta toiminnasta Savonlinnan kaupungin hyväksi. Savonlinna-mitaleita on jaettu jo vuodesta 1975 lähtien. Sen myöntämisestä päättää kerran vuodessa kaupunginhallitus.

Helsingin Savonlinna –seura julkistaa ansioituneen savonlinnalaisen eli Mustan Pässin. Arvonimi myönnetään siihen liittyvine riipuksineen hyvämaineiselle ja menestyksekkäästi Savonlinnaa tunnetuksi tehneelle henkilölle. Mustasta Pässistä päättää Helsingin Savonlinna –seura yhdessä paikallismedioiden, Savonmaa-lehden, Itä-Savo –lehden, Puruvesi-lehden ja Ylen kanssa.

Kauppatorin esiintymislavalla esiintyvät Puhallinorkesteri Saimaa, Savonlinna Big Band Jazz & Soul feat. Heli Lyytikäinen (voc), Herttarouva ja Nuo Herrat. Biisonimafian show:ssa nähdään Janne Kaperin ja mopostunmies Eero Syrjäsen stand up-tyyppinen esitys mopostunt -temppuineen. Lavalla esittäytyvät myös Wanhoihin asuihin pukeutuneet juhlijat.

Juhlapäivänä kuullaan Kauppatorin musiikkiohjelmien lisäksi musiikkia monen esiintyjän toimesta eri puolilla kaupunkia. Pyhän Olavin päivän kirkkokonsertti ja Yösoitto VII Argentiinan yössä Gardel & Piazzolla ovat Pyhien Sakariaan ja Elisabetin kirkossa ent. Pikkukirkossa. Glitteriä ja petoksia juonnettu konsertti järjestetään Kulttuurikellarissa. Ferruccio Busoni:n & Ciacomo Puccini:n Harlekiini & Gianni Schicchi ooppera esitetään Olavinlinnassa ja Sulosaaressa, Kalliolinnan terassilla kesäisiä lauluja esittää mezzosopraano Maiju Vaahtoluoto.

Kaupungin nimikkolaiva, s/s Savonlinna, risteilee Pyhän Olavin päivänä kaksi kertaa.

Pyhän Olavin päivänä yleisöllä on mahdollisuus tulla katsomaan koko perheelle suunnattua Unelmien Lentonäytös -teatteriesitystä Törninpyörän Vierasvenesataman nurmialueelle, jossa järjestetään myös Kesän jälkiä -taidetyöpaja. Taidetyöpajassa kokeillaan monotypian tekoa maalaten, telaamalla ja/tai poistamalla väriä. Teatteriesityksen toteuttajana on Nukketeatteri Annos ja taidetyöpajan ohjaajana on Annamari Kinnunen ja järjestäjänä Mikkelin taidemuseo. Tilaajana on Savonlinnan kulttuuritoimi.

Matinea Impro – veden taikaa -esitys pitää sisällään ilma-akrobatiaa, runonlausuntaa sekä live -musiikkia säkkipillillä, kitaralla ja huuliharpulla. Duo Musirca eli ilma-akrobaatti Mia Silvennoisen ja kansanmuusikko Taavi Kervisen esitys on osa Etelä-Savon maakuntaliiton AKKU-hankkeen Kesä-Vetehiset-festivaalia.

Perinteisissä Pässinpeijaisissa on mukana Olavi Pyhän elämä – ja hieman Harald Hirmuisenkin -esitelmä, Olavin kirveen luovutus ja maksullinen lammaslounas. Kylpyläelämää Onnellisten saarilla -tapahtumassa wanhaan tyyliin pukeutuneet kävelevät Casinolta kohti Sulosaaren lettukahvilaa.

Mainittakoon vielä Yhteislaulu kaupungintalon amfiportailla, Juutaksen ja Rosinan säkinkantokilpailut, Leikkimielinen Tietovisa, Gasellit esiintyvät House of Olaf areenalla, Taitava me -hankkeen piirustuspiste nuorille, Teatterimyllyn Saavuthan keinumaan esitys Huwila Areenalla, Käsityökortteli Puistokadulla, kaupunginkirjasto Joelissa Anne Frost:n kirjailijavierailu, Savonlinnan halkiuinti, Metsän kasvot metsätaidetapahtuma ja S creatives katugalleriassa on esillä savonlinnalaisia luovan alan tekijöitä.

Juhlapäivän päätteeksi järjestetään ilotulitus.

Suurin osa päivän tapahtumista on maksuttomia.

Seuraa meitä Facebookissa: pyhanolavinpaiva, #pyhanolavinpaiva

Tapahtuman järjestävät Savonlinnan kaupungin kulttuuritoimi ja Savonmaa-lehti yhteistyökumppaneineen.

Muutokset mahdollisia. Ulkoilmatapahtumissa säävaraus.

Lisätietoja

Kosonen Elina, kulttuurituottaja

  • Sivistystoimiala / Kulttuuritoimi

Puh. 044 417 5444

Osoite: Asemantie 5, 57100 Savonlinna

Sähköposti: elina.kosonen@savonlinna.fi