Hyppää sisältöön

Jätteenkuljetuksen järjestäminen

Jokaisella kiinteistöllä tulee olla käytössään vähintään sekajäteastia ja biojätteen osalta joko erilliskeräysastia tai haittaeläimiltä suojattu kompostori.

Sekajätteen osalta vaihtoehdot jätehuollon järjestämiseen ovat
– kiinteistökohtainen (oma tai lähikiinteistöjen kanssa yhteinen) jätekeräys tai
– alueellinen jätteenkeräys.

Sekajäte – oma/yhteinen jäteastia tai aluekeräys

Oman tai yhteisen jäteastian (ns. jätekimpan) tyhjentämisestä sovitaan kiinteistön haltijan ja jätteenkuljetusyrityksen välillä. Jäteastian on täytettävä kunnallisten jätehuoltomääräysten vaatimukset. Jäteastialla tulee olla säännöllinen tyhjennysväli ympäri vuoden (pl. vain kesäkäytössä olevat kiinteistöt, ks. Kesämökin jätehuolto). Tyhjennysväli voi voimassa olevien jätehuoltomääräysten mukaan olla enintään 8 viikkoa. Kertatyhjennykset eivät ole sallittuja.

Jätehuollon järjestämisestä ja siinä tapahtuvista muutoksista (esim. yhteisen jäteastian käytön aloittaminen tai siitä luopuminen) on ilmoitettava jätehuoltoviranomaiselle. Ilmoitus- ja muutoksenhakuasiat voi hoitaa sähköisesti asiointipalvelussa osoitteessa www.asioin.fi. Tulostettavat lomakkeet löytyvät Lomakkeet-sivulta.

Sekajätteen aluekeräystä Rantasalmella, Sulkavalla ja Savonlinnassa ylläpitää Kierrätysyhtiö Rippee. Kiinteistön voi liittää aluekeräykseen sopimalla siitä Rippeen asiakaspalvelun kanssa. Enonkoskella ei ole sekajätteen aluekeräyspisteitä. Lisätietoja Rippeen verkkosivuilla osoitteessa Aluekeräysmaksu – Kierrätysyhtiö Rippee.

Jos kiinteistölle ei ole järjestetty omaa tai yhteistä sekajäteastiaa, kiinteistö voidaan jätehuoltomääräysten mukaisesti katsoa liitetyn jätteenkuljetukseen aluekeräyksen kautta. Tällöin Kierrätysyhtiö Rippee laskuttaa kiinteistön haltijalta aluekeräyksen vuosimaksun. Toimintatavan tarkoitus on ehkäistä ns. vapaamatkustusta, ja jätelain mukaisesti liittää jokainen kiinteistö kunnan jätehuoltojärjestelmään.

Mikäli aluekeräyspisteiden käyttäjät huomaavat jäteastioiden ylitäyttymistä tai väärinkäyttöä, siitä voi ilmoittaa Rippeen kenttätyöntekijöille (puh. 040 714 3353 / 040 714 3351).

Biojätteiden ja kuitu-, muovi- lasipakkausten sekä pienmetallin erilliskeräys tilattava ensisijaisesti Kierrätysyhtiö Rippeeltä

Heinäkuusta 2023 alkaen biojätteen ja pakkausjätteiden (kartonki/pahvi, muovipakkausten, lasin ja pienmetallin) kuljetusten kilpailuttaminen ja järjestäminen siirtyivät valtakunnallisen jätelain nojalla kuntien hoidettavaksi. Näitä palveluita tulee ensisijaisesti pyytää Kierrätysyhtiö Rippeeltä. Lisätietoa Kierrätysyhtiö Rippeen verkkosivuilla osoitteessa Kunnallinen kuljetusmalli – Kierrätysyhtiö Rippee.

Biojäte on joko erilliskerättävä tai käsiteltävä omatoimisesti kompostoimalla

Biojätteen kompostoinnista on säädetty jätehuoltomääräysten (JLTK 21.2.2023 § 4) 18 §:ssä. Kunnalliset jätehuoltomääräykset tarkentavat jäteasetuksen 43 §:n säädöksiä kompostoinnista ja sitä koskevasta ilmoitusvelvollisuudesta. Kompostointi voidaan järjestää yhteisesti useamman kiinteistön kesken.

Kompostointi on järjestettävä asianmukaisesti jyrsijä-/haittaeläinsuojatussa ja tiiviissä kompostorissa – ilmanvaihtoa unohtamatta! Tarkempia ohjeita biojätteen lajitteluun ja kompostointiin on saatavilla:
Biojäte – Kierrätysyhtiö Rippee
Oppaat kotitalouksille – Kierrätysyhtiö Rippee
Kotikompostointi | Biojäte.info (xn--biojte-eua.info)

Jos kompostoit, voit lukea tarkempia ohjeita kompostointi-ilmoituksen tekemiseen täältä: Kompostointi-ilmoitus – Savonlinna