Hyppää sisältöön

Moottoripyörien, mopojen ja mopoautojen pysäköinti

Mopojen ja moottoripyörien pysäköinti

Mopo ja moottoripyörä ovat tieliikennelain mukaan ajoneuvoja, joten niitä koskevat tieliikennelain pysäyttämistä ja pysäköintiä koskevat säännökset. Mopo ja moottoripyörä pysäytetään ja pysäköidään yleensä vastaavasti kuin auto. Pysäköidessä tulee ottaa huomioon pysäköintiä koskevat liikennemerkit sekä tieliikennelainsäädännön mukaiset pysäköintiä ja pysäyttämistä koskevat kiellot ja rajoitukset. Mopojen ja moottoripyörien pysäköinnissä voi kuitenkin ottaa huomioon seuraavat mopoja ja moottoripyöriä koskevat erityiset poikkeukset.

Pysäköinti jalkakäytävällä ja pyörätiellä

Mopon (ja polkupyörän) saa pysäyttää ja pysäköidä jalkakäytävälle ja pyörätielle. On kuitenkin muistettava, että pysäköinti tapahtuu mahdollisimman vähän jalankulku- ja pyöräliikennettä haittaavasti (huom. lastenvaunujen ja pyörätuolien vaatima tila).

Pysäköintikiekko

Pysäköidessä mopo tai moottoripyörä kiekkopaikalle eli pysäköintipaikalle, jossa pysäköinnin enimmäisaikaa on liikennemerkein rajoitettu ja pysäköintikiekon käyttöä edellytetään, ei mopoon tai moottoripyörään tarvitse laittaa pysäköintikiekkoa. Pysäköinnin aikarajoitusta ei kuitenkaan saa ylittää.

Maksullinen pysäköinti

Pysäköidessä mopo tai moottoripyörä maksulliselle pysäköintipaikalle tulee pysäköintimaksu suorittaa. Pysäköintilipuke asetetaan pyörään näkyvälle paikalle esim. tankin korkin väliin, tankkilaukun karttataskuun, kahvaan kumilenkillä tai jollain muulla hyväksi katsomalla tavalla. Jos kuitenkin kokee lipun häviämisen mahdollisuuden suureksi, voi lipukkeen ottaa taskuun. Tällöin pysäköintivirhemaksun tullessa voi tehdä oikaisuvaatimuksen ja liittää pysäköintilipukkeen todisteeksi siitä, että pysäköintimaksu on ollut suoritettu.