Hyppää sisältöön

Vapaa-ajan kalastus

Saimaan rannoilla voi viettää vapaa-aikaa mukavasti, vaikka kalastaen. Ennen kalalle lähtöä kannattaa kuitenkin tarkistaa, että asianmukaiset luvat ovat kunnossa. Savonlinnan kaupungin alueella on vaelluskalavesistön virtavesikohteita, joissa jokamiehenoikeuteen perustuva onkiminen ja pilkkiminen sekä valtion kalastonhoitomaksuun perustuva viehekalastus on kielletty. Nämä alueet ovat Haapasalmi torin kupeessa, Kyrönsalmen virta Olavinlinnan ympärillä sekä Laitaatsalmi länsipuolella kaupunkia. Haapasalmeen ja Kyrönsalmeen myydään heittokalastukseen erillisiä lupia. Lupa on mahdollista ostaa päivä- (5€), viikko- (15€) tai vuosilupana (20€).

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että pilkkiminen ja perinteisen mato-ongen käyttäminen on kiellettyä edellä mainituilla alueilla. Myös pyydyskalastus on kielletty virtavesialueilla. Luvista lisää kaupungin kalastusohjeessa. Rajoitusalueiden rajat voit tarkastaa kätevästi ELY-keskuksen ylläpitämältä nettisivulta www.kalastusrajoitus.fi.

Savonlinnan kaupungin omistuksessa on yhteensä 2300 hehtaaria vesialueita, joihin myydään kalastuslupia. Kaupungin vedet sijaitsevat molemmin puolin kaupunkia Haukiveden kalatalousalueella ja Pihlajaveden kalatalousalueella. Kaupungin luvalla saa kalastaa myös joidenkin osakaskuntien vesialueilla. Alueet on merkitty kalavedet karttaan.

Savonlinnassa voit kalastusreissulla nähdä myös erittäin uhanalaisen saimaannorpan. Saimaannorppa elää vain Suomessa ja vain Saimaan vesistössä. Suurimmat uhkat saimaannorpan säilymiselle ovat ilmastonlämpeneminen, kalanpyydykset, ihmisperäinen häiriö sekä petoeläimet. Huomioithan, että kalastusta on rajoitettu Saimaalla saimaannorpan vuoksi. Voimassa olevat rajoitukset näkyvät www.kalastusrajoitus.fi sivustolla.

Myös perinteiset Oopperajuhlat tuovat pieniä rajoituksia kalastukseen kesällä Haapa- ja Kyrönsalmessa. Suuren kävijämäärän vuoksi kalastusta on rajoitettu, jonka vuoksi rannalta kalastaminen on kiellettyä kesä- ja heinäkuussa. Ota oopperavieraat huomioon kalastaessasi Kyrönsalmessa.
Linnanvirrassa, Riihisaaren ja Tallisaaren välissä, kalastus on kokonaan kielletty!

18–64-vuotiaiden tulee lisäksi maksaa kalastonhoitomaksu, jos kalastaa muulla tavalla kuin onkimalla tai pilkkimällä. Maksun voi suorittaa Eräluvat-mobiilisovelluksessa, Eräluvat-verkkokaupassa, R-kioskilla tai soittamalla numeroon 020 69 2424.

Kalastuksenvalvontaa suoritetaan kaupungin vesillä kalastuksenvalvontaviranomaisten sekä kalastuksenvalvojien toimesta. Valmistaudu näyttämään kalastusluvat kalastuksenvalvojalle sekä todistamaan henkilöllisyytesi.

Savonlinnaan on helppo saapua myös vesiteitse. Kaupungin ympärillä on hyvät palvelut veneilijöille. Vierasvenesatamista saat lisätietoa https://www.savonlinna.fi/asukas/kadut-ja-liikenne/satamat/vierasvenesatamat/.


Tärkeää tietoa kalastuksesta saa mm. seuraavilta nettisivuilta:
www.kalastusrajoitus.fi
www.eraluvat.fi/kalastus.html
https://kalastusetelasavo.fi/
www.ahven.net

Tarkemmat tiedot kalastusluvista löytyy Savonlinnan kaupungin kalastusohjeesta sekä kartasta.

Savonlinnan kaupungin kalastusohje 2023

Kalavedet kartta

Kalastuslupia myy:

Uittokalusto, Taitajantie 2, 57210 Savonlinna, puh. 044 355 0399

sekä http://www.kalakortti.com

-Kireitä siimoja!

Lisätietoja:

Huttunen Tuomas, metsätalousinsinööri

  • Tekninen toimiala / Metsätilat

Puh. 044 417 4673

Osoite: Olavinkatu 27, 57130 Savonlinna

Sähköposti: tuomas.huttunen@savonlinna.fi