Hyppää sisältöön

Monilukutaito- ja digisuunnitelma

Savonlinnan kaupungin varhaiskasvatukseen on luotu kevään ja kesän 2022 aikana monilukutaito- ja digisuunnitelma, joka on otettu käyttöön syksyllä 2022. Suunnitelma toimii varhaiskasvattajien pedagogisena työvälineenä ja materiaalipankkina, lasten ajatusten ja mielenkiinnon kohteiden välittäjänä sekä varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen näkyväksi tekemisen välineenä.


Suunnitelmaan kootaan mm. eri-ikäisten lasten kanssa toteutettuja digitaalisia tuotoksia toimintaohjeineen sekä konkreettisia ideoita digitaalisen osaamisen, medialukutaidon ja ohjelmointiosaamisen toteuttamiseen. Suunnitelmaan sisältyy varhaiskasvattajien pedagogisen työntekemisen kannalta olennaisia ohjeistuksia ja suosituksia tarvittavasta välineistöstä digitaaliseen tuottamiseen liittyen. Välineistön avulla jokaisen kasvattajan on mahdollista toteuttaa digitaalista osaamista tietoturvallisesti tietosuojalait huomioiden varhaiskasvatussuunnitelman, esiopetuksen opetussuunnitelman ja uusien lukutaitojen osaamisen kuvausten edellyttämällä tavalla.

Suunnitelma on hyväksytty sivistyslautakunnassa 15.9.2022.

Suunnitelmaan on tehty tarkentavia päivityksiä mm. tekijänoikeuslain ja tietosuojapalvelu Luupin myötä tulleisiin käytänteisiin kesäkuussa 2023 sekä Opetushallituksen hankkimaan tekijänoikeuslupaan liittyen syyskuussa 2023.

Ryhmissä toteutettuja ideoita

Vinkkejä uudet lukutaidot osaamisen kuvausten toteuttamiseen

Savonlinnan varhaiskasvattajille on luotu omaan käyttöön erillinen sivusto, johon on koottu käytännön esimerkkejä, sivustoja ja materiaalia digitaalisen osaamisen, medialukutaidon ja ohjelmointiosaamisen toteuttamiseksi.


Tuononen Tero, kasvatus- ja opetuspäällikkö

  • Sivistystoimiala / Koulutoimi
  • Sivistystoimiala / Varhaiskasvatus

Puh. 044 417 4303

Osoite: Olavinkatu 27, 57130 Savonlinna

Sähköposti: tero.tuononen@savonlinna.fi

Roivio Kati, varhaiskasvatuksen digiohjaaja

  • Sivistystoimiala / Varhaiskasvatus

Puh. 050 308 4828

Osoite: Olavinkatu 27, 57130 Savonlinna

Sähköposti: kati.roivio@savonlinna.fi